Nakon što su u posljednje dvije godine zbog rasta plaća i zaposlenosti lokalnim proračunima snažno porasli prihodi od poreza na dohodak, slično je i ove godine; podataka JLS-a još nema, ali taj rast je barem kao kod mirovinskih doprinosa, a oni su na +14%

Paket izmjena poreznih zakona koji bi trebali stupiti na snagu početkom iduće godine spreman je za drugo čitanje u Saboru. Vlada je prihvatila konačne prijedloge promjena devet zakona, od onih o porezu na dohodak i dobit, do zakona o doprinosima, lokalnim porezima i financiranju lokalnih jedinica.

Većinu promjena u okviru šeste runde zahvata u porezni sustav iziskuju inovacije u oporezivanju dohodaka koje su još u svibnju predstavljene pod egidom povećanja plaća svima, ali s naglaskom na najniže.

Kako one nisu u škarama poreza na dohodak, za njih je mehanizam povećanja pronađen u sferi doprinosa, kroz de facto socijalne transfere. Država će kod njih, naime, na sebe preuzeti taj “trošak”.

Kad je pak riječ o promjenama u oporezivanju dohodaka glavna novost je ukidanje prireza porezu na dohodak. Iako se usporedno s tim lokalnim jedinicama (koje danas imaju prireze) omogućuje da gubitak prihoda po toj osnovi kompenziraju kroz propisani raspon za dvije stope tog poreza koje su sada postavljene “fiksno” (na 20 i 30 posto), upravo ukidanje prireza izazvalo je najveće rasprave u javnosti.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay