Dionice bi sljedeće godine mogle zabilježiti dvoznamenkaste dobitke, nakon što su ove godine pretrpjele najveće gubitke od 2008. godine, tvrde neki od najvećih svjetskih ulagača.

Usred nedavnog optimizma da je inflacija dosegla vrhunac i da bi Federalne rezerve uskoro mogle smanjiti svoj tempo podizanja kamatnih stopa, 71 posto ispitanika u anketi Bloomberg Newsa očekuje rast dionica, dok 19 posto njih predviđa pad. Za one koji su vidjeli dobitke, prosječni odgovor bio je povrat od 10 posto.

Bloombergovo neslužbeno istraživanje 134 upravitelja fondova uključuje stavove velikih investitora kao što su BlackRock, Goldman Sachs Asset Management i Amundi, a pružilo je uvid u prepreke s kojima će se suočiti u godini kada će inflacija, rat u Ukrajini i zaoštravanje monetarne politike postati stara vijest.

Dionice na najnižoj razini

Kao glavne brige za nadolazeću godinu 45 posto ispitanika je navelo vrlo visoku inflaciju, ali i mogućnost duboke recesije.

Ipak, dionice bi mogle doseći nove najniže razine početkom sljedeće godine, a rast bi se, prema mišljenju ispitanika, mogao osjetiti u drugoj polovici godine.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr