Jana Čulek je multitasking arhitektica, urbanistica, istraživačica i ilustratorica. Radi i bavi se znanstvenim radom u Nizozemskoj, u Rotterdamu živi od 2014. godine. Propitkuje na koje sve načine, osim gradnjom, arhitekti i urbanisti mogu sudjelovati i pridonijeti prostoru. Osnivačica je ureda Studio Fabula, bavi se strategijom u arhitekturi i urbanizmu, međutim osvojile su nas njene impresivne ilustracije vezane uz ovu tematiku u kojima kroz crtež promišlja o prostoru. Razgovor počinjemo s aktualnostima iz našeg dvorišta.

Urbanizam je na neki način u Hrvatskoj gotovo izumro, barem kad promatramo stanje u prostoru i tretman struke. Što mislite o tome?

– Mislim da je konkretno sa Zagrebom problem što se svi već desetljećima vrte oko istih tema, ali bez nekih suvremenih i provedivih rješenja. Urbanizam se često rješava od parcele do parcele, rade se samo dopune starog GUP-a, bez cjelovitog promišljanja grada i suvremenih prostornih potreba. Naravno, promjene na razini cjelokupnog GUP-a zahtijevaju vremena i novca, a i svojevrsnu političku stabilnost, ali mislim da je jedan aspekt problema možda nemogućnost probijanja mladih generacija s novijim idejama koje se možda više ne zasnivaju samo na rješavanju pitanja željezničke pruge, nego pokušavaju sagledati grad na novi način.

Kakva je situacija u Nizozemskoj?

– Mislim da je glavna pouka koju o toj temi možemo izvući iz Nizozemske ta da su za bilo kakve ozbiljne promjene potrebne komunikacija i kolaboracija na različitim razinama: između različitih tijela državne i lokalne uprave, strukovnih udruženja, između arhitekata i urbanista, ali i građana, odnosno njihova aktivna zainteresiranost, educiranost o prostoru te participacija.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr