Najmanjih stanova na tržištu kronično nedostaje, a njihove cijene nemaju pravu matematičku računicu. Zbog previsokih cijena kvadrata u Zagrebu, mnogi dom traže u okolici velegrada gdje za isti novac mogu živjeti mnogo lagodnije, no i takvih opcija nedostaje – za Forbes Hrvatska govori Sanjin Rastovac, direktor i suvlasnik Sky nekretnina

Dodaje kako je posljednjih nekoliko godina puno više interesa za nekretnine u manjim mjestima u okolici Zagreba nego prije. Uzrok tome nisu spoznaje tijekom pandemije koliko je lijepo imati vrt, okućnicu i slično, već povoljnije cijene. Navodi primjer kako je prije dvije godine u Zaprešiću cijena kvadrata bila oko 1.980 eura, dok su kvadrati u Španskom već dosezali 2.400 do 2.600 eura.

“U tom slučaju kada je razlika u cijeni kvadrata 600 i više eura, za isti iznos dobijete sobu ili dvije više. Mlađi kupci preko nas su kupili stan u Zaprešiću od stotinjak kvadrata s garažom, vanjskim parkingom, terasom i spremištem i rekli su da su za isti novac u Španskom razmatrali stan od 70 kvadrata i jedno garažno mjesto. U blizini Zagreba za manje iznose dobiva se veća komocija, kvalitetniji život, manje prometa, više zelenila, sve je dostupno i pješice”, tumači Rastovac koji se i sam iz Zagreba preselio u rodni Karlovac.

Pomama vlada i za kućama prizemnicama od stotinjak kvadrata. Da ih ima tisuću, toliko bi ih se i prodalo, kaže Rastovac pojašnjavajući kako su se uglavnom gradile kuće od 300 i više kvadrata za suživot četiriju generacija. Međutim, to se više ne traži.

Cijeli članak možete pročitati na: forbes.n1info.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Pixabay