Brojne građane pri odobravanju kredita zakočila je bankarska procedura u vezi s visinom plaće, koja je često bila nedovoljna za bankarske standarde i procjenitelje rizika.

Međutim, može iznenaditi da se s takvim problemima često suočavaju direktori i vlasnici poduzeća čije plaće nisu dovoljno visoke da im se odobri traženi kredit.

Naime javna je tajna da oni sebi isplaćuju minimalne plaće kako bi platitli što manji porez i doprinose, a naplate se kroz dobit koja se oporezuje sa 10 posto. Međutim, bankarski kreditni službenici gledaju samo prosjek plaće te su direktori i vlasnici poduzeća ostajali bez kredita. A k tome imaju i prihode od iznajmljivanja nekretnina i neke druge. Što bi rekao Kalimero, prava pravcata nepravda.

Ali takvoj diskriminatornoj praksi prema najimućnijima uskoro bi mogao doći kraj.

Sa društvenih mreža vabe oglasi, čiji autori nisu banke već svojevrsne “financijske institucije” koje “kombiniraju dohotke” i tako ulaze na teren koji prave banke tek ispipavaju.

– Kredit temeljen na kombiniranom dohotku kreditnu sposobnost osobe izračunava na temelju financijske snage tvrtke u vlasništvu i osobnih primanja te održivosti poslovnog modela tvrtke – stoji u objašnjenju oglasa financijske institucije koja je procijenila da joj se da ulaziti u takve kreditne avanture jer fizičke osobe koje imaju u svom vlasništvu neku tvrtku, itekako imaju otplatni potencijal.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay