Pitanje svih pitanja je kako bi turizam u Splitu trebao izgledati? O tome se raspravljalo na splitskom Ekonomskom fakultetu gdje je održana panel rasprava “Turizam kakav želimo: Turizam u Splitu 2030”, a u ulozi panelista bili su splitski gradonačelnik Ivica PuljakAlijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Grada Splita, Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Martina Nimac Kalcina, Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Ana Grgić s Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije i Neven Ivandić s Instituta za turizam u Zagrebu.

– Poruka Grada je da se oni koji imaju ingerencije za rješavanje problema uhvate uklanjanja tih problema. Grad Split to radi tamo gdje može, a ako to oni ne žele neka nama prebace ingerencije. Uskoro ćemo pozvati konzervatore i Ministarstvo na razgovor u kojem ćemo još jednom prezentirati naše argumente, a najbolje je da to rješavamo u partnerstvu – rekao je Puljak i naglasio kako bi nova Odluka o komunalnom redu trebala biti donesena do kraja godine.

– U novu Odluku ugradit ćemo i mjere za suzbijanje neprimjerenih ponašanja koja smo vidjeli ove godine, a one će također sadržavati i novi raspored štekata u staroj gradskoj jezgri za što ćemo poslušati upute konzervatora kako bi gradska jezgra bila prozračnija – rekao je Puljak.

Iako je iza nas itekako plodonosna turistička sezonu u smislu brojki dolazaka i ostvarenih noćenja, Vukšić je napomenula kako splitskoj Turističkoj zajednici brojke nisu imperativ.

– Optužuju nas da stalno ističemo samo brojke, ali nama je puno važnije zadovoljstvo naših domaćina kao i financijski učinak. U budućnosti ćemo se truditi da turistima pružimo one turističke proizvode koji će generirati dobre financijske brojke i zadovoljstvo naših domaćina. Turizam utječe na sve, a nama je cilj da lokalno stanovništvo i naš mediteranski način života bude prioritet. Ono što želimo je turizam po mjeri građana, a ne turista – kazala je direktorica TZ-a.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay