U jeku globalne energetske krize jedina preostala hrvatska rafinerija, ona riječka, obustavit će rad na pola godine zbog modernizacije

Istovremeno, Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da HEP planira pokrenuti proizvodnju u termoelektrani udaljenoj tek nekoliko stotina metara od rafinerije koja se pogoni na mazut.

A da ne bi bilo problema s opskrbom električnom energijom, HEP nakon sedam godina planira ponovno aktivirati termoelektranu kod Rijeke, za što je već osigurano i gorivo, mazut.

‘S obzirom na hidrološku godinu koju smo imali i sušno ljeto, ne bih se zapravo čudio da je HEP Proizvodnja krenula u pripremu TE Urinj jer danas, u ovoj energetskoj situaciji, u kojoj zaista ne znamo koja će cijela električne energije biti sutra na tržištu, svi kapaciteti vlastite proizvodnje zapravo su dobrodošli’, kazao je Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner.

Ekološki aktivisti smatraju da bi pokretanje termoelektrane na mazut imalo kobne posljedice po zdravlje stanovnika Kvarnera.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay