Danska je i ove godine u indeksu korupcije (Corruption Perceptions Index)zauzela prvo mjesto kao najmanje korumpirana zemlja. Čovjek bi rekao da su čista suprotnost, recimo Hrvatskoj, gdje se političke afere redaju jedna na drugu, gdje političari padaju kao muhe (ne na sudu) i gdje je jako teško pronaći političara koji iza sebe nema neke repove i kojega bi stanovništvo prozvalo poštenim.

U Danskoj, sudeći po indeksu korupcije baš i nema takvih koruptivnih političara, ali čini se da to Dancima nije dosta, pa su ove godine osnovali Sintetičku stranku (Det Syntetiske Parti) kojoj je na čelu Leader Lars. I nema tu ništa posebno čudno osim da je Leader Lars umjetna inteligencija, tj. AI chatbot.

Stranku je u svibnju osnovao umjetnički kolektiv Computer Lars i neprofitna umjetnička i tehnološka organizacija MindFuture Foundation. Javno lice i figura Sintetičke stranke bit će, kao što smo rekli, AI chatbot Leader Lars, koji je programiran prema politikama danskih rubnih stranaka od 1970. na ovamo i trebao bi predstavljati vrijednosti 20 posto Danaca koji ne glasuju na izborima.

Vođa Lars neće nigdje biti na glasačkom listiću, jer nije ljudsko biće, ali članovi njegove strane hoće, pa će se tako Sintetička stranka moći zaokružiti već na idućim parlamentarnim izborima koji se održavaju sljedeći mjesec.  Treba naglasiti da stranačke odluke neće donositi ljudski članovi, već će svi pokorno slušati velikog vođu Larsa, tj, samo vođu Larsa.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay