SINGAPUR, 23. rujna 2017. (Hina/AFP) – Manji zrakoplovi prevladavat će u narudžbama zrakoplova u svijetu u idućih 20 godina, a potražnju za njima pokretat će diskontni zračni prijevoznici na novim tržištima poput jugoistočne Azije, kazali su iz Boeinga u petak. 

Gotovo tri od četiri od ukupno 41.030 novih komercijalnih zrakoplova, za koje se očekuje da će biti isporučeni u tom razdoblju za ukupno 6.100 milijardi dolara, bit će uskotrupni, procjenjuju u američkom proizvođaču zrakoplova.

“Kao što biste i očekivali, zbog dominacije niskobudžetnih zračnih prijevoznika i zahtjeva za povezivanjem na kraćim rutama, 72 posto komada bit će u kategoriji uskotrupnih zrakoplova”, kazao je Dinesh Keskar, viši potpredsjednik Boeinga za prodaju na azijsko-pacifičkom i indijskom području, na brifingu s novinarima u Singapuru.

Jugoistočna Azija među najbrže je rastućim regijama u svijetu za putovanja diskontnim zračnim prijevoznicima, s obzirom na sve veću srednju klasu koja pokreće snažan rast putovanja.

Iz Boeinga poručuju da su podigli procjene broja novih zrakoplova koji će biti isporučeni jugoistočnoj Aziji u iduća dva desetljeća, na 4.210 zrakoplova, što je za 460 više u usporedbi s prošlogodišnjom projekcijom.

“To je dokaz kako ova regija raste i kako se s time nosi infrastruktura”, kazao je Keskar.

Rast putničkog prometa u većini regija izražen je dvoznamenkastim brojevima, a među liderima su Malezija, Vijetnam, Tajland i Indonezija, dodao je Keskar.

Napominje i da će 39 posto svih novih zrakoplova u iduća dva desetljeća biti isporučeno u Aziju dok će u Sjevernu Ameriku otići 21 posto a u Europu 19 posto.

Uskotrupni zrakoplovi koje preferiraju diskontne zrakoplovne tvrtke, poput Boeingova 737 MAX-a i Airbusova A320, trebali bi činiti 77 posto tržišnog udjela u jugoistočnoj Aziji, dodao je Keskar.

Također, poručio je da su u kompaniji i dalje optimistični unatoč zabrinutosti u vezi prekapacitiranosti, zato što su vlade u jugoistočnim azijskim zemljama izgradile nove zračne luke i osuvremenile postojeće.

(Hina)