U petak 22. rujna 2017.,  u okviru 1. konferencije ISIP SOFTCOM 2017., u  prepunoj dvorani kongresnog centra hotela Radisson Blue u Split dvorani,  održan je okrugli stol ‘Pametni gradovi, informacijska sigurnost i izazovi r stvari. Pozdravnu riječ imali su moderatori doc. dr. sc. Marija Boban (Sveučilište u Splitu Pravni fakultet) i mr. sc. Mario Weber naglašavajući cilj ovog okruglog stola jest prikazati aktualnu problematiku na području Europske unije s naglaskom na razvoj pametnih gradova u Republici Hrvatskoj s primjerima razvoja i pozitivne prakse sa znanstvenog i stručnog stajališta (primjeri razvoja Grada Solina i programi razvoja Grada Knina) te načinima kako povući sredstva iz Europske unije za sufinanciranje širokopojasnog interneta kao preduvjeta razvoja pametnih gradova gdje inicijativa za neprofitne točke (Dalmatinsku Zagoru i otoke) mora biti pokrenuta upravo s lokalne razine kako bi se sufinancirao razvoj od strane Europske unije.

Uvodno izlaganje na temu pametnih gradova održao je prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan Fakulteta za organizaciji i informatiku u Varaždinu ). U nastavku su se skupu obratili Ivica Rakušić (dogradonačelnik Grada Solina), i Marko Jelić (gradonačelnik Grada Knina) i prikazali aktualne projekte i tazvojne strategije Solina i Knina kao pametnih gradova. Nakon njih doc. dr. sc. Nina Gumzej s Pravnog fakultet Sveučilišta u Zagrebu Iznijela je problematiku zaštite privatnosti s posebim naglaskom na primjenu nove Urebe GDPR. Na kraju, skupu se obratio Tomislav Mihofić, državni tajnik MMPI, iskazujući potrebu povećanja inicijativa lokalne samouprave te podrške i poziva na suradnju s Ministarstvom s  ciljem razvoja širokopojasnog pristupa internetu kao temeljne infrastrukture pametnih gradova.

Značajan odmak od ranijih SOFTCOM-a  jest da se ovog puta, u jednom dijelu, konferencija otvara širem auditoriju s naglaskom na znanstveno-stručni pristup koji je interdisciplinaran kroz konferenciju ISIP (koja se prvi put održava) i okrugli stol, u suorganizaciji HAKOMA-a, koji otvara relevantnu temu uporabe „pametnih tehnologija“ u smislu stvaranja „pametne lokalne-samouprave“ s naglaskom na uštede, eneregetsku učinkovitost i samoodrživost te prijeko potreban razvoj širokopojasnog interneta
(pogotovo na dalmatinskim otocima) što predstavlja prijeko potreban resurs za razvoj turizma kao pretostavke razvoja ali i sprječavanje iseljavanja mladih s čim se otočno područje neminovno suočava već godinama. Na kraju okruglog stola izneseni su zaključci rasprave te smjernice budućeg razvoja pametnih gradova i internet stvari.

Poziv za sudjelovanje upućen je i predstavnicima Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije a sudjelovanje u radu   okruglog stola bilo je besplatno a poziv je otvoren i svim zainteresiranim članovima akademske zajednice, gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj, stručnjacima i građanima.