ZAGREB, 23. rujna 2017. (Hina) – Ministar financija Zdravko Marić u subotu je istaknuo da je Hrvatska u nešto manje od godinu dana već drugi put dobila pozitivne vijesti iz Standard&Poor’sa (S&P) te vjeruje da unaprijeđenje izgleda sugerira i skorašnje poboljšanje kreditnog rejtinga.

Agencija Standard & Poor’s (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB’ i kratkoročni na ‘B’, no podigla je izglede sa stabilnih na pozitivne jer hrvatsko gospodarstvo nastavlja rasti, pri čemu se smanjuje teret dugova.

“U nešto manje od godinu Hrvatska već drugi put dobiva pozitivnu vijest od S&P-ja”, kazao je Marić u izjavi za Hinu, podsjetivši da je u prosincu ta agencija podigla izglede za rejting s negativnih na stabilne. “Još od 2007. od rejting agencija nismo dobivali poboljšanja bilo naših izgleda bilo rejtinga, tako da ovu vijest smatram dobrom”, dodao je.

Navodi kako su neki od domaćih analitičara, prateći financijska tržišta, posebice emisije domaćih obveznica i njihove atraktivne cijene i prinose na sekundarnom tržištu, s razlogom očekivali da bi u već u ovom koraku moglo doći i do popravljanja rejtinga za jedan stupanj.

“No, analitičari S&P-ja su se odlučili u dva koraka, kroz unaprijeđenje naših izgleda sugerirati da je Hrvatska vrlo blizu tog sljedećeg koraka – poboljšanja rejtinga”, izjavio je Marić.

Istaknuo je kako su u S&P-ju prepoznali da je Hrvatska na  stabilnoj putanji rasta od 3 posto, za što najvećim dijelom zasluge idu prema hrvatskm gospodarstvu, ali i Vladi, koja nastoji da taj rast bude održiviji i jači od postojećih stopa.

“Zadovoljan sam što su i u ovom izvješću ponovno prepoznati napori i rezultati ostvareni na području javnih financija. Ovo sada nije više kratkoročni trend. Sad već imamo dvije godine kontinuirano dobre pokazatelje u javnim financijama – povijesno niske razine deficita, u prvoj polovini ove godine čak i blagi suficit proračuna opće države, a nastavljamo i trend smanjivanja javnog duga”, rekao je ministar financija.

Istaknuo je i da su u S&P-ju jasno rekli da Hrvatska dobro stoji i po pitanju vanjskih neravnoteža, koje su godinama bile veliki problem, posebice visoki deficiti tekućeg računa. “Sada Hrvatska ostvaruje višak na tekućem računu, kad se gledaju uvoz i izvoz i roba i usluga, odnosno turizam”, rekao je Marić.

Dodaje da su u S&P-ju ukazali i na iduće korake koje Hrvatska mora poduzeti u smjeru strukturnih reformi koje će unaprijediti potencijal hrvatskog gospodarstva, a gospodarski rast učiniti stabilnijim i održivijim, čime će se posljedično javne financije sve više poboljšavati.

Proračun za 2018. uz pretpostavku deficita od 0,8 posto i udjela javnog duga ispod 80 posto BDP-a 

Odgovarajući na upit o proračunu za iduću godinu, Marić je istaknuo da iduće godine vidi proračunski deficit unutar 1 posto te daljnje smanjivanje udjela javnog duga, s ovogodišnjih 81,1 posto BDP-a za dodatnih 2,5-postotnih bodova niže.

“Želimo sami diktirati pravila i biti ustrajni u namjeri smanjivanja deficita i javnog duga. Za 2018. pretpostavljamo da će deficit opće države biti unutar 1 posto BDP-a, radna je pretpostavka 0,8 posto, a očekujemo i nastavak smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u – krajem ove godine očekujemo da će taj udjel pasti na 81,1 posto BDP-a, a iduće biti za dodatnih 2,5-postotnih bodova niži”, kaže Marić.

Očekivanja S&P-ja o smanjivanju udjela javnog duga u BDP-u na 75 posto do 2020. godine smatra potpuno realnima, “To je naš važan scenarij, a činit ćemo sve da budemo i bolji od toga”, kazao je Marić, podsjetivši da je u programu Vlade navedeno da se udjel javnog duga želi smanjiti za 10 postotnih bodova u razdoblju od četiri godine, odnosno u prosjeku za 2,5 postotna boda godišnje. “Već u prvoj godini, a vjerujem i u ovoj drugoj, pokazujemo da imamo i bolje rezultate od tih procjena”, zaključio je Marić.

Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, S&P i Moody’s – kreditni rejting Hrvatske tako i dalje drže dva stupnja ispod investicijske razine. No, dok Fitch i Moody’s izglede drže stabilnima, S&P sada drži izglede pozitivnima, što znači da bi njegov sljedeći potez mogao biti i povećanje samog rejtinga.

“Rejting Hrvatske mogli bismo podići ako se gospodarski oporavak održi, dok Vlada nastavlja pokazivati sposobnost i spremnost da implementira strukturne reforme i drži se svojeg plana fiskalne konsolidacije, što će voditi do održive konsolidacije državnih financija”, poručuje S&P.

Dodaju da bi mogli razmotriti podizanje rejtinga i ako se vanjske neravnoteže poboljšaju brže od njihova osnovnog scenarija kao rezultat snažnijeg inozemnog razduživanja ili bržeg rasta primitaka u bilanci plaćanja.

(Hina)