Jutarnji list i ove godine kreće u potragu za najboljim mladim inovatorima. Od danas pa do 25. travnja otvoren je natječaj za peti Student Digi Awards, prvu nacionalnu inovacijsku tech nagradu za mlade.

Ovim projektom se mladi koji imaju dobre ideje i žele stvoriti nešto svoje žele podržati dok su još u učeničkim i studentskim klupama. Naše su napore prepoznale osnovne i srednje škole te fakulteti i više škole iz cijele Hrvatske.

U protekle četiri godine prijavilo se ukupno više od 300 učenika i studenata, a izabrano je 40 finalista koji su istaknuli po svojim inovativnim i kreativnim idejama. Pobjednica prvog Digi Awards natječaja bila je Filipa Burul koja je 2020. predstavila svoju aplikaciju CroCot kojom će poljoprivrednici, putem pametnih telefona, moći prepoznavati vrstu korova u svojim usjevima i dobiti podatak kojim ga herbicidom suzbiti. Godinu kasnije pobjedu su odnijeli učenici srednje škole Josip Slavenski iz Čakovca Karlo Kolac i Dorian Mikulan koji su osmislili personalizirani chatbot za ponavljanje školskog gradiva. Pobjednik Digi Awardsa 2022. jest Tongueo, projekt digitalnog komunikatora za pomoć oboljelima od afazije koji su izradili Barbara Bilić, Luka Matijević Veronika Žunar, studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta u Zagrebu. Prošlogodišnji pobjednik je student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Branimir Budija napraviti robotizirana invalidska kolica koja se automatski podižu na razinu kreveta, što invalidnim osobama, ali i medicinskom osoblju, značajno olakšava prelazak s kolica na krevet.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Image by Tumisu from Pixabay