Hoće li onda, ili neće, biti crnih lista za trgovce koji će tijekom procesa uvođenja eura neopravdano podizati cijene?

Prošlog tjedna odlučno ih nije bilo, a nakon što je Jutarnji list ovu zabrinjavajuću informaciju podijelio s građanima i javnosti – koja je to dočekala na nož – iz Ministartva gospodarstva jučer stiže novo priopćenje.

Kažu doslovno ovako: “Nije točna informacija kako je Ministarstvo odbacilo mogućnost korištenja takvog modela u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja razmatra sve raspoložive opcije, od uvođenja etičkog kodeksa do objave crne liste, kako bi se očuvala sigurnost kupovine potrošačima, a euro uveo na učinkovit i transparentan način”.

Pohvalno je što su novinarski tekstovi i bijes javnosti instituciju zaduženu za gospodarski sektor natjerali da se predomisli, ali je loše što se činjenice sad predstavljaju kao “netočne informacije” umjesto da se prihvati pogreška i ispravi, piše danas Jutarnji.

Konkretno, pitali smo ih sljedeće: ” Tko će voditi crne liste trgovaca koje se spominju u Nacionalnom planu”, ” Iz kojeg razloga se crne liste više ne spominju u Smjernicama za prilagodbu gospodarstva” i “jesu li zapravo jedine mjere koje će se voditi u svrhu zaštite potrošača informiranje i dvojno iskazivanje cijena, koje se spominju u Smjernicama?”

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay