Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić poslao je u srijedu iz Hrvatskog sabora umirujuće poruke u pogledu kretanja cijena električne energije za kućanstva, kazavši da do kraja godine neće rasti.

“Čuli ste iz HEP-a jasnu komunikaciju da se o tome do kraj godine ne razmišlja”, odgovorio je Davoru Dretaru (DP) koji je pitao hoće li ove jeseni doći do porasta cijene električne energije za kućanstva.

Darija Zurovca (Fokus) zanimalo je očekuje li se porast cijene struje kroz godinu dana, s obzirom na turbulencije na svjetskom tržištu.

“Ako bi i došlo do korekcija u idućoj godini, neće biti onakve kakve će biti na u susjednim tržištima”, kazao je Milatić, suglasivši se da ovih mjeseci cijena struje “prilično divlja” na susjednim i svjetskim tržištima.

“Ako se tako nastavi vjerojatno će morati doći do nekih korekcija, ali napominjem – Hrvatska je u drugoj poziciji nego ostale zemlje”, naglasio je i objasnio da u Hrvatskoj postoji “energetski miks”, odnosno da je 60 posto ukupne proizvodnje energije obnovljivo, od čega je polovica iz hidropotencijala, pa su ulazni parametri manji.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay