Niti 22 kompletne hrvatske populacije ne bi bile dovoljne da popune sve prazne stanove u Kini

Ključno pitanje oko panike koja se diže na globalnim tržištima oko mogućeg kolapsa najviše zadužene kompanije na svijetu – Evergrande – jest pitanje hoće li Komunistička partija Kine dopustiti propast najvećeg developera kako bi disciplinirala druge, ili će ipak orkestrirati njegov spas?

Kako bi kontrolirala pretjerano zaduživanje, posebno kod developera, kineske vlasti postavile su tri takozvane crvene linije koje traže poštivanje tri kriterija – odnos obaveza/imovine mora biti ispod 70 posto, odnos neto duga/kapitala mora biti ispod 100 posto, dok odnos gotovine/kratkoročnog duga ne smije biti manji od 100 posto. Evergrande ne udovoljava niti jednom od tih kriterija kineske vlade

Nameće se zaključak kako će kineske vlasti možda uz učešće banaka spašavati Evergrande samo ako naslute da bi njegov bankrot sa sobom mogao povući i neke druge velike developere. Izglednija je varijanta da će Kinezi pustiti Evergrande neka propadne tako što će profitabilne dijelove biznisa kupiti njegovi konkurenti, dok će dugove amortizirati Narodna banka Kine i(ili) konzorcij kineskih komercijalnih banaka. 

O apsurdnom zamahu nekretninskog biznisa u Kini, temeljenog na očekivanju rasta cijena, svjedoče zastrašujuće četvrti nezavršenih građevina jer ponuda novih stanova premašuje potražnju. Koliko je ponuda prevelika dobro ilustrira pomalo nestvarni video snimljen u Kunmingu u kolovozu kada je s 85.000 eksplozija srušeno 15 visokih nedovršenih zgrada s apartmanima. (obratiti pažnju na uzbuđene uzvike dok se spektakularno ruši cijelo nedovršeno naselje koje je otprilike po broju stanova veličine nekih novozagrebačkih kvartova kao što su Travno ili Dugove)

Konzultantska kuća Rhodium Group procjenjuje kako u Kini trenutačno ima 90 milijuna sagrađenih stanova ili kuća koji su prazni. To znači da bi se u te neiskorištene posjede mogla smjestiti kompleta populacija jedne od sljedećih zemalja: Kanda, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Francuska…. U Kini ima toliko neiskorištenih stanova da 22 kompletne hrvatske populacije ne bi bile dovoljne da ih nasele; radi se ukupno o 3.000 milijardi četvornih metara.

Zbog toga je logično očekivati da kineske vlasti puste bankrot Evergrande kako bi barem donekle disciplinirali ostale developere, ali će se istodobno pobrinuti da ne dođe do urušavanja dijelova sustava.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay