STEČAJ prema koje krupnim koracima grabi Evergrande sigurno će ostaviti traga na kinesku ekonomiju, no u pozadini cijele priče je vrlo aktivna rola Komunističke partije i obračun s protivnicima i neistomišljenicima, a među istaknutim žrtvama sukoba su i najzvučnija imena korporativnog sektora

Sredinom prošloga tjedna, baš nekako u vrijeme kada je Evegrande izašao s priopćenjem u kojem najavljuje restrukturiranje ogromnog konglomerata (zapravo očajnički pokušaj spašavanja onoga što se spasiti dade), ispod radara se provukla vijest kako je Tencent ispao s Top 10 ljestvice najvećih svjetskih kompanija prema kriteriju tržišne kapitalizacije. Kineski hi-tech div je s razlogom bio u drugom planu jer doista nema nikakve veze s balonom na domaćem tržištu nekretnina, no vijest itekako ima dublje značenje – to je prvi put od 2017. godine da u skupini deset najvećih svjetskih kompanija (u igri su isključivo kompanije čije dionice kotiraju na burzi) nije bilo mjesta za kineskog predstavnika.

Egzekucija političkih protivnika

Ako netko uopće vjeruje da je “kapitalizam s ljudskim licem” u Kini doista moguć, najprije se mora suočiti s partijskim plenumima koji su i dalje groteskna parada milijunaša i milijardera: prema nekim procjenama, najbogatijih dvadesetak delegata na ovogodišnjem zasjedanju parlamenta ukupno je teško oko pola bilijuna dolara. Prozirna obećanja i deklarativnu borbu za bolji život svih građana jako je teško pomiriti s tom činjenicom. Možda se cijela priča svodi na strah od negativnih posljedica bujajućeg zaduživanja koje je na dugi rok doista neodrživo, pa je korporativni sektor, zbog “divljeg rasta”, tek kolateralna žrtva rigidnog zaokreta. Za tajkune koji se nisu na vrijeme prilagodili novoj paradigmi sasvim je svejedno – mnogi od njih su izvukli deblji kraj.

Promjene na globalnoj sceni

I puno šire od spomenutog tandema. Zapravo, ako mjerimo izvedbu burzovnih indeksa na desetak ponajvećih svjetskih tržišta dionica tijekom ove godine, odmah upadaju u oči minusu u Šangaju i Hong Kongu.

 I time dolazimo do Tencenta, jedne od rijetkih kompanija među globalnim divovima koja u ovoj godini bilježi negativan predznak cijene dionica. Zasad se na jedvite jade drži u Top 10, no pitanje je koliko dugo. Alibaba je u međuvremenu ispala iz tog biranog društva, a Tencent je jedini preostali kineski predstavnik.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay