ZAGREB, 25. svibnja 2017. (Hina) – Proizvođači hrane koji se žele uključiti u sustav kvalitete ili sustav ekološke proizvodnje odnosno žele zaštiti svoj proizvod i plasirati ga s nacionalnom ili EU oznakom moći će za to zatražiti potporu iz Programa ruralnog razvoja jer je objavljen prvi natječaj za potpore za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete, za što je raspoloživo ukupno milijun eura.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u četvrtak da je objavljen prvi natječaj za provedbu podmjere 3.1. “Potpore za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete”, tipa operacije 3.1.1. “Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje”, a zahtjevi za potporu moći će se podnositi od 17. srpnja do 18. rujna ove godine.

“Za ovaj natječaj raspoloživo je ukupno milijun eura u kunskoj protuvrijednosti, a sredstva potpore se dodjeljuju proizvođačima poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda koji će se uključiti u sustav kvalitete ili sustav ekološke proizvodnje i čiji će proizvodi na tržište biti plasirani s nacionalnom ili EU oznakom zaštite izvornosti (ZOI), zemljopisnog podrijetla (ZOZP) ili zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS)”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Potpora se, dodaju, dodjeljuje i proizvođačima čiji će proizvodi biti označeni znakom iz jednog od neobveznih nacionalnih ili EU sustava kvalitete, kao i ekološkim znakom odnosno znakom kojim se potvrđuje da se radi o proizvodu iz prijelaznog razdoblja s konvencionalne na ekološku proizvodnju.

“Do sada smo ovakve aktivnosti financirali sredstvima državnog proračuna, a od sada koristimo sredstva iz EU fondova kojima će hrvatski proizvođači hrane moći zaštititi svoj proizvod i učiniti ga prepoznatljivim na domaćem i EU tržištu”, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u povodu otvaranja još jednog u nizu natječaja za mjere Programa ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva objašnjavaju kako su za sve buduće korisnike, čiji će poljoprivredni i prehrambeni proizvodi tek biti uključeni u sustave kvalitete, prihvatljivi troškovi ulaska u sustav kvalitete, godišnji troškovi sudjelovanja u sustavu, troškovi stručne kontrole i certifikacije te troškovi tiskanja znaka kvalitete kojim će proizvod biti označen.

Prihvatljivi troškovi za korisnike koji se već nalaze u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje su troškovi tiskanja ekološkog znaka ili znaka za proizvod u prijelaznom razdoblju.

Pojedini korisnik godišnje kroz jednokratnu isplatu može dobiti najviše do 3.000 eura, odnosno 15.000 eura tijekom 5 godina.

Intenzitet javne potpore za sudjelovanje u sustavu kvalitete iznosi 100 posto od ukupno prihvatljivih troškova, a s 25 posto potpore sufinancirat će se troškovi vezani uz ekološki znak, odnosno znak proizvoda koji je u prijelaznom razdoblju s konvencionalne na ekološku proizvodnju.

Zahtjevi za potporu mogu se početi popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 17. srpnja 2017. do 18. rujna 2017. godine, a prvi preduvjet prijave je upis u Evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu, navode iz Ministarstva poljoprivrede, uz napomenu da je vodič kroz upis objavljen na internet stranici www.appprrr.hr, a sam natječaj i na stranici www.ruralnirazvoj.hr.

(Hina)