ZAGREB, 25. svibnja 2017. (Hina) – Investicijski dani Zagrebačke i Ljubljanske burze koji su u četvrtak počeli u Zagrebu okupili su osam slovenskih i sedam hrvatskih kompanija, a na tom dvodnevnom skupu sudjeluje i 30 investicijskih društava i banaka te 56 analitičara i investitora iz sedam zemalja.

“Ovogodišnji Investicijski dani nude impresivne brojke i podsjećaju na investicijske konferencije bitno jačih tržišta od naših”, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Investicijski dani domaćim i stranim investitorima trebaju olakšati pristup eminentnim slovenskim i hrvatskim kompanijama, čime se pojačava njihova vidljivost, potencijalno i likvidnost.

Na ovogodišnjim Investicijskim danima, kazala je Gažić, sudjeluje osam slovenskih (Gorenje, Intereuropa, Krka, Luka Koper, Petrol, Pozavarovalnica Sava, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav) te sedam hrvatskih kompanija (Atlantic Grupa, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatski telekom, Podravka, Tankerska Next Generation, Valamar Riviera i Zagrebačka burza).

Tu je i 30 investicijskih društava i banaka te 56 analitičara i investitora iz Austrije, Mađarske, Češke, Estonije, Kine, Hrvatske i Slovenije. Zaprimljeno je 255 zahtjeva za sastanke, a tvrtke će održati 198 individualnih i skupnih sastanaka.

“Otkako smo započeli organiziranje ovog događaja s Ljubljanskom burzom, broj investitora i zahtjeva za sastancima stalno raste”, rekla je Gažić dodavši da događaj predstavlja jedinstvenu priliku investitorima za neposredno upoznavanje s kompanijama uvrštenima na Zagrebačku i Ljubljansku burzu.

Ona kaže kako je prelijevanje tržišta kapitala između Hrvatske i Slovenije vrlo izraženo.

“Hrvatski investitori dominantni su, kao grupa stranih investitora, u Sloveniji, a želimo vidjeti i obrnuti tok kapitala”, rekla je.

Što se tiče trgovine na Zagrebačkoj burzi, ocjenjuje da nema velikog rasta prometa, ali prisutan je impresivan rast cijena.

“Čini se da se na tržištu počeo osjećati pozitivan duh ekonomskog oporavka koji smo dugo čekali”, rekla je Gažić dodavši kako je prvi kvartal godine bio uspješan, a rezultati su nakon dugo vremena bili pozitivni.

I predsjednik Uprave Ljubljanske burze Aleš Ipavec istaknuo je da na ovogodišnjim Investicijskim danima više investitora, pogotovo stranih.

Kazao je da je na Ljubljanskoj burzi ovogodišnji promet u prosjeku 30 posto veći nego lani.

“Ljubljanska i Zagrebačka burza su jedna grupa. Naše su ekonomije i tržišta stvarno integrirane, to se vidjelo i nakon događaja s Agrokorom, kada se nisu pojavili problemi samo u Hrvatskoj već i u Sloveniji, gdje je također zadnjih tjedana promet pao”, rekao je Ipavec koji se nada daljnjem razvoju hrvatske i slovenske ekonomije.

(Hina)