ZAGREB, 14. travnja 2017. (Hina) – Hrvatske kampove kojima sezona većinom počinje za Uskrs ili 1. svibnja, slijedom dobrih najava ove godine očekuju bolji rezultati uz ukupno više od lanjskih 17,5 milijuna noćenja, doznaje se iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

“Vrlo je izvjesno da će u kampovima ove godine noćenja biti više nego lani čime će premašiti rezultate iz 1986., rekordne godine za hrvatski kamping, pri čemu treba znati da je tih davnih godina u kampovima bilo više kapaciteta odnosno nije bilo puno velikih parcela koje su nastale spajanjem malih, ističe direktor KUH-a Adriano Palman.

Ocjenjuje kako to znači da su rezultati u kampovima zapravo puno bolji nego prije 30 godina, za što svake godine stižu potvrde vodećih europskih kamping vodiča.

U prilog dobroj godini za kampove idu i bolji rezultati kampova u prvim mjesecima nego prijašnjih godina, jer ih sve više radi zimi. No ipak se, kaže Palman, još radi o skromnim brojkama te se u pravilu od siječnja do kraja travnja ostvari tek oko 1,5 posto, a u svibnju oko 6 posto ukupnih godišnjih noćenja u kampovima.

“U kampingu dijelimo pozitivnu atmosferu cijelog turizma. Ove je godine veliki broj kampova, posebice u Istri i na Kvarneru, otvoren već uoči Uskrsa dok se ostali otvaraju prije prvosvibanjskih praznika. U tom dijelu predsezone najviše kampista doći će s bližih tržišta – Slovenije, Austrije i Italije, a popunjenost će dijelom ovisiti o vremenu”, kaže Palman.

Smatra da unatoč dobrim najavama treba biti oprezan i da u turizmu ne bi smjelo biti opuštanja računajući da je sve sigurno.

Poručuje kako dosta zemalja poduzima jake akcije usmjerene zadržavanju domaćih gostiju u matičnim zemljama. Kako se tu često ne preza od niskih udaraca, bitno je sve snage uložiti u zadržavanja najvišeg mogućeg stupnja sigurnosti te blokiranju potencijalnih neugodnosti koje bi mogle biti katastrofalne za naš turizam, uključujući i dugosatna čekanja na granicama zbog sigurnosnih kontrola, upozorava Palman.

Vjeruje da će kampovi i ove godine turiste iz brojnih zemalja privući svojim odličnim prirodnim lokacijama, ali i kvalitetom, kojom su u odnosu na cijenu još uvijek nešto povoljniji u usporedbi s europskim okruženjem, iako prosječna cijena za obiteljsko kampiranje danas više ni u Hrvatskoj nije niska, kao što ni kamping više nije jeftin proizvod.

“Iako su rezultati u kampovima pozitivni to je još uvijek ispod stvarnog potencijala, jer još uvijek postoje prepreke razvoju, prije svega neriješen status turističkog zemljišta u kampovima što je kočnica većem valu investicija u kvalitetu i obogaćivanje ponude kampova. Ove su godine čak nakon dodatnih analiza obustavljene neke veoma važne investicije za prelazak kampova u višu kategoriju. Stoga se KUH i cijeli kampinga sektor nadaju da će se ti problemi čim prije riješiti”, naglašava Palman.

Podsjeća da članstvo KUH-a pokriva 93 posto kapaciteta kampova u Hrvatskoj, kojih je ukupno 640, od čega su 438 mali ili obiteljski kampovi, a 202 srednji i veliki kampovi. Ukupno je u svima njima prošle godine bilo 17,5 milijuna noćenja ili 2 posto više nego u 2015., pri čemu su najviše noćenja ostvarili Nijemci, Slovenci, Nizozemci, Austrijanci i Talijani.

“Nažalost, domaćih gostiju u kampovima je vrlo malo. Oni čine tek oko 2,5 posto od ukupnih kamp-noćenja, no ipak se vide blagi pozitivni pomaci, pogotovo u korištenju odmora u mobilnim kućicama što je, kao gradnja bazena i nekih oblika wellness ponude, rastući trend u našim kampovima”, zaključuje Palman.

(Hina)