NEW YORK, 14. travnja 2017. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno pali, što je posljedica geopolitičkih napetosti, nepoticajnih poslovnih rezultata velikih banaka i pada cijena dionica u energetskom sektoru.

Dow Jones pao je 0,67 posto, na 20.453 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,68 posto, na 2.328 bodova, a Nasdaq indeks 0,53 posto, na 5.805 bodova.

Geopolitičke napetosti u vezi Sirije i Sjeverne Koreje i dalje drže ulagače na oprezu, a sve je više i sumnji da će američki predsjednik Donald Trump ispuniti svoja izborna obećanja.

Njegove najave da će smanjiti poreze, a povećati državnu potrošnju poticale su rast cijena dionica od studenoga prošle godine, kada je pobijedio u utrci za Bijelu kuću, pa je S&P 500 indeks od tada na dobitku 8,9 posto.

No, u posljednjih šest tjedana tržište je zastalo jer se ulagači pitaju može li Trump uopće ispuniti svoja obećanja. S jedne strane, zato što je nedavno propao njegov pokušaj da tzv. ‘Obamacare’ zamijeni novom zdravstvenom reformom, a s druge, zbog njegova usmjerenja na međunarodnu politiku.

“Neke ulagače zabrinjavaju naznake da se Washington previše usmjerio na međunarodna pitanja i odmaknuo od domaćih politika”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Najviše su jučer, 1,8 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru, a slijedio je S&P indeks financijskog sektora s padom od 1,3 posto.

Pritom je najviše, 3,3 posto, pala cijena dionice Wells Farga jer su ulagače razočarali podaci o padu prihoda te banke od hipotekarnih kredita.

JPMorgan i Citigroup izvijestili su, pak, o većoj dobiti nego što su analitičari očekivali. No, cijene dionica tih banaka pale su oko 1 posto jer njihova izvješća ukazuju na usporavanje rasta kreditiranja.

Izvješćima tih banaka započela je sezona objava poslovnih rezultata kompanija od koje ulagači puno očekuju.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ostvarile 10,4 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 posto, na 7.327 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,38 posto, na 12.109 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 5.071 bod.

Na većini europskih burzi, kao i na Wall Streetu, u petak se zbog blagdana ne radi.

(Hina)