ZAGREB, 13. travnja 2017. (Hina) – Glavna skupština mađarske naftne kompanije MOL odlučila je u četvrtak da će dioničarima za dividendu biti isplaćeno ukupno oko 185 milijuna eura, priopćeno je iz MOL-a. 

“Glavna je skupština prihvatila prijedlog Upravnog odbora za isplatom dividende od oko 185 milijuna eura, dok je dividenda po dionici narasla za oko 10 posto. Riječ je o nastavku postupnog povećanja dividende kroz protekle godine”, navodi se u priopćenju.

Prenosi se i izjava predsjednika te generalnog direktora MOL grupe Zsolta Hernadija da je prošla godina bila financijski i operativno uspješna godina te kako će i ove godine nastaviti raditi na svojim ciljevima, stvarajući jake novčane tijekove.

“Nastavit ćemo povećanje isplate dividendi te provesti odluku o podjeli dionica kako bismo ih učinili dostupnima za male dioničara i ojačali MOL grupu kao najbolju investicijsku ponudu u ovoj vrsti poslovanja”, naglasio je Hernadi.

Skupština je, naime, odobrila i prijedlog uprave o ‘share splitu’ odnosno podjeli vrijednosti dionica u razmjeru 8:1.

“Trenutna je cijena jednog udjela u MOL-u (oko 20.000 mađarskih forinti) nekoliko puta veća od prosječne cijene dionica Budimpeštanske burze u premium segmentu. Podjela vrijednosti udjela povećava likvidnost, tim više što se događa u vremenu kada je tvrtka financijski i operativno stabilna”, ističu iz MOL-a, u kojem očekuju i da će niža cijena nakon podjele vrijednosti dionica olakšati pristup i trgovinu dionicama kompanije.

Ta će najavljena podjela stupiti na snagu 1. rujna 2017. godine.

Skupština je ponovno za člana uprave MOL-a izabrala Jozsefa Molnara, a izabrani su i članovi Nadzornog odbora.

Mađarski je MOL krajem veljače objavio da je prošle godine na razini grupe ostvario čistu CCS EBITDA dobit od 2,15 milijardi dolara, premašivši time prvotni plan ostvarenja dobiti od 2 milijarde dolara.

Neto dobit lani je iznosila 941 milijun dolara. CCS EBITDA dosegnula je 2,15 milijardi dolara, što je niže nego u 2015. kada je iznosila 2,5 milijardi dolara, objavili su iz MOL-a krajem veljače u priopćenju o poslovanju u prošloj godini.

(Hina)