ZAGREB, 13. travnja 2017. (Hina) – JumpIT Forum, na kojem se raspravljalo o utjecaju ICT industrije na razvoj ekonomije, uputio je hrvatskoj Vladi preporuke za razvoj digitalnog društva s naglaskom na razvoj servisa za građane i infrastrukture te promjene u obrazovnom sustavu, ističu organizatori Foruma.

Forum je održan 11. i 12. travnja u organizaciji tvrtke KTC International iz Budimpešte i SMM iz Zagreba, a okupio je oko 150 sudionika iz ICT-a i drugih sektora, predstavnike poslovnih udruženja, javne uprave i međunarodne konzultante.

Na forumu je sudjelovala i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić koja je uz ostalo poručila da će Vlada ICT sektoru posvetiti veću pažnju kako bi ICT industrija nastavila biti važan dio hrvatskog gospodarstva i jedan od ključnih aktera transformacije ukupne ekonomije.

Preporuke Foruma definirane su nakon niza panela i rasprava a jedna od prvih je da agendu digitalne Hrvatske treba podići na najvišu političku razinu.

Među preporukama su i vraćanje pozicije eHrvatske na središnju upravnu poziciju, kako bi ubrzala proces transformacije društva u digitalno, kao i preporuka za obrazovni sustav koji bi trebao obrazovati veći broj IT stručnjaka uz dodatno inzistiranje na sustavima cjeloživotnog obrazovanja.

Preporuča se i razvoj te čvrsto držanje plana transformacije ekonomije u digitalnu, objedinjavanje javne nabave te uspostavljanje državnog “informacijskog oblaka”.

Forum je osim toga poručio i da su neka postignuća ICT sektora iznimno vrijedna te da na njima treba temeljiti daljnji razvoj, pri čemu je istaknut projekt Strategija H21 te One Stop Shop (Hitro.hr), koji je ocijenjen i iznimno važnim za pružanje brojnih javnih usluga građanima.

U svemu su bitna znanja i ljudi iz drugih struka koji će zajedno s IT-jevcima razvijati nove prilagođene usluge i poslovne procese na temelju naprednih tehnologija, zaključeno je na JumpIT Forumu.

(Hina)