NEW YORK, 24. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Dobit i prihodi Yahooa u četvrtom tromjesečju 2016. su bili iznad očekivanja, a ta je američka kompanija istaknula i kako bi prodaja njezinog temeljnog internetskog poslovanja Verizon Communicationsu trebala biti zaključena u drugom tromjesečju.

Transakcija između Verizona i Yahooa, vrijedna 4,8 milijardi dolara, trebala je biti zaključena u prvom tromjesečju ove godine, no odgođena je nakon što je otkriveno kako je Yahoo dvaput bio žrtva hakerskih napada, kojima su bili izloženi osobni podaci više od milijardu korisnika.

Američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) otvorila je istragu o tome je li Yahoo trebao ranije obavijestiti investitore o hakerskim napadima i povredama podataka korisnika, objavio je u ponedjeljak Wall Street Journal.

Yahoo je objavio u ponedjeljak kako je uložio otprilike 10 milijuna dolara u sanaciju povreda sigurnosti iz 2013. i 2014., o kojima je javnost obaviještena u rujnu i prosincu prošle godine.

Najavom kako bi posao s Verizonom trebao biti dovršen u drugom tromjesečju Yahoo je pokušao ublažiti zabrinutost nekih ulagača da bi posao mogao propasti.

Bolji nego što se očekivalo rezultati poslovanja za četvrto tromjesečje kao da daju neko zakašnjelo opravdanje za strategiju izvršne direktorice Marisse Mayer, koja će po svim najavama vrlo skoro napustiti svoj položaj, piše Reuters.

Neto dobit u zadnjem lanjskom tromjesečju, prema poslovnom izvješću kompanije, iznosili su 162 milijuna dolara, u odnosu na gubitak od 4,43 milijarde dolara u istom razdoblju godinu ranije. kada je tvrtka otpisala imovinu vrijednu 4,4 milijarde dolara.

Prihodi Yahooa porasli su 15,4 posto, na 1,47 milijardi dolara, što je iznad procjena analitičara koje su se kretale oko 1,38 milijardi.

Prihodi od društvenih mreža te internetskog i mobilnog oglašavanja, koje je Mayer dugo smatrala kao ključne za rast, porasli su 25 posto, odnosno 590 milijuna dolara.

Bruto prihodi od pretrage na internetu pao je 6 posto, na 821 milijun dolara, jer kompanija ne uspijeva vratiti tržišni udio od rivala kao što je Alphabetov Google.

Sukladno ranijem dogovoru, Yahoo će prodati Verzionu svoje temeljno internetsko poslovanje, koje uključuje digitalno oglašavanje, e-mail i medijske alate, a ono što preostane nakon prodaje, bit će u vlasništvu holding kompanije pod nazivom Altaba. Primarna imovina Altabe biti će 15-postotni udjel u kineskoj kompaniji za internetsku trgovinu Alibabi i 35,5 posto udjela u japanskoj podružnici Yahooa.

(Hina)