MOSKVA, 24. siječnja 2017. (Hina) – Podaci za siječanj pokazuju znatan rast interesa inozemnih investitora za ulaganja u ruske imovinske fondove, piše Forbesov stručnjak Kenneth Raposa, a prenose ruski poslovni mediji.

Oslanjajući se na podatke američke analitičke kuće Emerging Portfolio Fund Research Global, koja svaki tjedan objavljuje ostvrt na međunarodna tržišta kapitala, Raposa ocjenjuje da je Rusija u siječnju “pretekla druga rastuća tržišta po obujmu portfeljnih investicija”, ostavivši za sobom Kinu, Indiju, Brazil i Meksiko.

Po njegovu mišljenju, rast popularnosti ruskih vrijednosnih papira povezan je s ponovim ruskim preuzimanjem vodećeg mjesta u proizvodnji nafte i plina. Pored toga, svjetski ulagači nadaju se skorom zatopljenju odnosa Rusije i SAD-a, a stabilan tečaj rublja i niska inflacija također blagotvorno djeluju na ulagački optimizam, ocjenjuje Forbes.

“Ostavimo li politiku po strani, očit napredak na ekonomskom planu učinilo je Rusiju privlačnom za ulaganja”, zaključuje taj list.

Poput Forbesa, i Bloomberg je nedavno ocijenio da će rast privlačnosti ruskih tržišta među zapadnim investitorima, jačanje rublja i očekivani rast cijena energenata biti pokretači rasta ruskoga gospodarstva u 2017. godini.

Krupni igrači na tržištima kapitala sve jaču pozornost posvećuju tržištima u razvoju, a jedno od prioritetnih odredišta za međunarodni kapital u 2017. godini bit će Rusija, smatra Bloomberg. Pritom prognozira značajan dotok investicija u perspektivne gospodarske grane.

Investitori su “doslovce zaljubljeni u Rusiju”, piše Bloomberg, a razloge takve naklonost nalazi u “pozitivnim promjenama u vanjskopolitičkoj konjukturi i stabilizaciji domaćeg tržišta”.

Ruski poslovni mediji prenose i procjenu analitičkoga odjela banke UBS, prema kojoj će neto dobit međunarodnih korporacija na ruskom tržištu u 2017. godini dosegnuti 26 posto njihovih prvotnih ulaganja, a spominju i analizu tvrtke NN Investment Partners koja rusko tržište fondova naziva “očitim kandidatom za velike dotoke kapitala”. Navode i ocjenu Deutsche Banka, prema kojoj će stabilizacija ruske ekonomije povećati cijene vrijednosnih papira ruskih tvrtki.

 

(Hina)