Dosad su iznajmljivači plaćali porez po stopi od 12 posto, a po novome prihod im će se oporezivati po stopi od 10 posto. Niži porez ujedno znači manji prirez s obzirom na to da je iznos poreza osnovica za obračun prireza. Prilikom obračuna porezne obveze iznajmljivači imaju pravo i na odbitak za porezno priznate izdatke u visini od 30 posto.

Primjerice, ako je ugovorena cijena najma od 3400 kuna, taj iznos najprije se umanjuje za 30 posto porezno priznatih izdataka, odnosno za 1020 kuna, te se dobije porezna osnovica od 2380 kuna.

Na poreznu osnovicu obračunava se porez. Iznajmljivač iz navedenog primjera dosad je plaćao 285,60 kuna poreza, a po novom obračunu, uz poreznu stopu od 10 posto, trebao bi plaćati 238 kuna.

Na poreznu obvezu dodaje se prirez koji se plaća prema mjestu prebivališta iznajmljivača. Ako porezni obveznik ima prebivalište u Zagrebu, plaća prirez od 18 posto, neovisno o tome gdje se nalazi prostor za iznajmljivanje. U našem primjeru iznajmljivač je dosad plaćao prirez od 51,40 kuna, a po novome bi trebao plaćati 42,84 kune.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay