Norveški državni mirovinski fond, najveći u svijetu, zaradio je u 2020. godini 1.070 milijardi norveških kruna (122,7 milijarde dolara), uz najvišu stopu povrata na ulaganja u 25-godišnjoj povijesti. Fond ulaže prihode od nafte u kupnju obveznica, dionica i nekretnina kako bi pribavio novac za isplatu mirovina. Trenutno upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.300 milijardi dolara. 

Fond je osnovan 1996. godine i ima udjele u nekih 9.200 kompanija širom svijeta. U njegovom je vlasništvu 1,5 posto svih dionica izlistanih na svjetskim burzama. Do sada je za svaku građanku i građanina Norveške, uključujući djecu, osigurao 240 tisuća američkih dolara mirovine.

Iako se najveći fond na svijetu teško može upoređivati s bilo kojim drugim, odlučili smo ga ipak usporediti s hrvatskim mirovinskim fondovima. Da, imovina je neuporediva – norveški fond upravlja sa 1.300 milijardi dolara, a hrvatski sa 19,2 milijarde dolara. Dakle, norveški fond je u jednoj godini ostvario prinos (dakle recimo da je zaradio) šest i pol puta veći nego što naši obvezni i dobrovoljni uopće i imaju pod upravljanjem. 

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay