“Povećat ćemo mirovine za 10 posto, unatoč geopolitičkim zbivanjima i inflaciji”, poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić na sjednici na kojoj je iznesen i podatak da Hrvatska danas ima oko 1,5 milijuna osiguranika i preko 1,2 milijuna korisnika mirovina.

Broj nezaposlenih je manji nego prije pandemije, visina prosječne plaće gotovo 7500 kuna, nabrajao je Piletić dodavši kako je cilj da se do kraja mandata ove Vlade podigne prosječna plaća na 7600 kuna, a minimalna na 4250 kuna.

Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika problematizirao je brojku, kojom se kaže barata u javnosti, od oko 800.000 siromašnih građana.

“Kad bi to bilo tako, onda bi svakodnevno kod nekog kontejnera bilo mrtvih”, ustvrdio je Hrelja primijetivši da najniža mirovina ne znači siromaštvo jer se može graditi apartmane umjesto izdvajati novac za mirovinsko osiguranje.

Hrelja je pozvao da se automatiziraju podaci o ukupnim primanjima umirovljenika kako bismo dobili pouzdan podatak o onima koji su stvarno u potrebi.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay