ZAGREB, 31. siječnja 2017. (Hina) – Jedan od najvažnijih svjetskih turističkih i sajmova nautike u svijetu, duesseldorfski Boot donio je dobre signale hrvatskom turizmu, koji zauzima sve važnije mjesto na Mediteranu, neovisno od zbivanja u Egiptu, Turskoj, Grčkoj i drugim zemljama te regije, izvijestili su iz sajamskog predstavništva u Hrvatskoj.

Ovogodišnji sajam Boot u Duesseldorfu završio je krajem prošlog tjedna, a u devet dana održavanja (21.-29. siječnja) prikazao je najnovije turističke i nautičke trendove, opremu i brojna plovila, charter i ronilačku ponudu iz cijelog svijeta, s naglaskom na ponudu za njemačko tržište, zemlje Beneluxa i Skandinavije.

“Devet dana ovogodišnjeg Boota dalo je dobre najave za predstojeću sezonu, uz puno dobre atmosfera i izvrsnih poslovnih rezultata i dogovora više od 1.800 izlagača iz 70 zemalja, a zabilježeno je i više od 242 tisuće posjetitelja”, ističu iz zagrebačkog ureda predstavništva sajma Messe Duesseldorf za Hrvatsku, BiH, Makedoniju, Kosovo i Albaniju.

Za sve izlagače i turističke zemlje koje razvijaju nautički segment ponude Boot je i ove godine bio dobra platforma, pa tako i za više od 30 hrvatskih izlagača, koji su, kako ističu iz predstavništva tog sajma, zadovoljni učincima te ostvarenim konkretnim poslovima.

“Većina hrvatskih izlagača s optimizmom dočekuje sezonu nakon uspješnog bookinga na sajmu Boot, jer hrvatski turizam, ponuda smještaja, usluge marina, iznajmljivanja plovila i ronilački sadržaji imaju uočljivu nišu na globalnom tržištu, dok na Mediteranu ima sve važniju poziciju, neovisno od kretanja u Egiptu, Turskoj i Grčkoj”, naglašavaju iz predstavništva, dodajući kako se na Bootu Hrvatska sve više prepoznaje i kao zemlja koja ne privlači više samo turiste najslabije platežne moći.

Takvi turisti, po informacijama sa sajma, više se odlučuju za jeftiniju ponudu u npr. Grčkoj, koja se još teško nosi s posljedicama izbjegličke krize, koja uvjetuje i pojavu ‘dumping’ cijena.

Od hrvatskih izlagača, ističu nastup Jadranka Grupe iz Malog Lošinja, koja se na Bootu u Duesseldorfu samostalno predstavila u dijelu yachtinga i hotelske ponude, i koja je, kako kažu, ostvarila dobre poslove, posebno oko bukinga luksuznijih hotela, s obzirom da dio nautičara osim mora preferira i visokokvalitetan smještaj.

Dobre rezultate na sajmu je zabilježila i Marina Punat s otoka Krka slijedom svog pojačanog marketinga i ponude raznih nautičkih sadržaja, uključujući i usluge vlastitog brodogradilišta.

Važnim ističu i što su prvi put na Bootu nastupili i proizvođači brodske opreme, okupljeni oko Hrvatske gospodarske komore i Udruženja male brodogradnje koji se nadaju da će idućih godina izlagača biti i više.

Od noviteta s Boota ove godine, ističu sve veći broj nautičkih platformi na internetu.

(Hina)