ZAGREB, 8. ožujka 2017. (Hina) – Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović kazao je u srijedu kako zbog zadržavanja cijene plina za građane na dosadašnjim razinama ničije poslovanje neće biti posebno ugroženo, ali da će biti potrebe za prilagodbama, s obzirom na liberalizaciju tržišta plinom.

Kako je nedavno Vlada odlučila da cijene plina za građane ostaju nepromijenjene, unatoč njihovom rastu na svjetskim tržištima, Dobrović je kazao da građani i industrija mogu biti zadovoljni.

“Mislim da građani i industrija mogu biti zadovoljni, a istodobno smatram da nitko u lancu plinoopskrbe neće biti posebno ugrožen, dakle ničije poslovanje neće biti ugroženo. Naravno, biti će potrebe za prilagodbama”, kazao je Dobrović u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Na pitanje što će se dogoditi 2018. kada se očekuje još veća liberalizacija tržišta plinom te što tada kućanstva i industrija mogu očekivati, Dobrović je kazao kako se čini sve da taj proces liberalizacije ne ide na uštrb građana i gospodarstva.

“Mi činimo sve da taj proces liberalizacije na koji smo upućeni ili možda prisiljeni ne ide nekom jednostavnijom varijantom koja je možda na uštrb građana i gospodarstva”, kazao je Dobrović.

Dodao je kako su to pokazali u ovom procesu gdje je, kako kaže, bilo dosta posla da se u uvjetima porasta cijene plina, na burzi pronalaze rješenja i prostori da se marže koje postoje u toj strukturi cijene reguliraju tako da ukupni porast cijene bude minimalan.

U tom procesu liberalizacije Hrvatska ima obvezu do 1. travnja 2018. uspostaviti novi tržišni model za plin, kazao je Dobrović, napominjući kako će uvažavati sve sudionike tog procesa – regulatora, proizvođače, u ovom prijelaznom razdoblju HEP kao opskrbljivača na veleprodajnom tržištu i naravno lokalne distributere, odnosno opskrbljivače.

“Međutim, svi oni, posebno opskrbljivači moraju se spremati za te nove tržišne uvjete gdje se moraju učiti novom vidu poslovanja. Mi definitivno napuštamo zonu kad je bilo prilično ugodno i komotno poslovati u prilično stabilnim i definiranim uvjetima. Sad idemo svi prema tržištu. Država radi na tome da osigura nove dobavne pravce da ne bi nastala ugroza po pitanju plinoopskrbe s obzirom na manje kapacitete. Tu su vrlo osjetljive stvari, pitanje našeg podzemnog skladišta itd.”, rekao je Dobrović.

Vezano uz situaciju u Slavonskom Brodu i onečišćenje zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu na koje građani stalno upozoravaju, kazao je kako je to ozbiljna i teška situacija te kako su građani u Slavonskom Brodu izloženi prekomjernom onečišćenju, makar to po standardima Svjetske zdravstvene organizacije spada u nešto što je možda i dozvoljeno.

Međutim, smatramo da treba poduzeti sve da bi se to onečišćenje smanjilo, rekao je Dobrović.

Napominje kako su i građani preko granice izloženi tome, kako je Hrvatska ponudila svu pomoć te kako je spremna financirati sve što treba da bi plin doveli što prije i što lakše do same rafinerije.

“Naravno za takav dogovor i takvo rješenje morate imati sugovornika s druge strane, partnera koji bi sjeo za stol i sa svoje strane napravio sve da do toga dođe”, rekao je ministar..

(Hina)