ZAGREB, 8. ožujka 2017. (Hina) – Međunarodni servis za istraživanje visine plaća Paylab dio kojeg je hrvatski servis MojaPlaća, analizirao je plaće muškaraca i žena i došao do podatka kako žene zarađuju od 2 do 11 posto manje nego muški kolege na istom radnom mjestu u zemljama središnje i istočne Europe, pri čemu je u Hrvatskoj ta razlika među najmanjima.

Općenito, žene u prosjeku globalno zarađuju 9 do 24 posto manje nego muškarci, jer se češće zapošljavaju u sektorima gdje su plaće niže, kaže se u objavi portala MojPosao o rezultatima istraživanja Paylaba.

Među zemljama središnje i istočne Europe najveću razliku u plaćama žena i muškaraca ima Estonija, čak 24 posto, iza koje slijede Slovačka, Češka i Poljska, gdje žene imaju 23 posto nižu plaću u odnosu na muškarce. S druge strane, najmanje razlike u prosječnim plaćama su u Sloveniji (7 posto) dok su u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini 9 posto.

Kada se u obzir uzme ista pozicija odnosno radno mjesto, žene su u prosjeku plaćene 2 do 11 posto manje. I prema tim podacima Hrvatska je ispred nekih puno razvijenijih država: na istoj poziciji žene su u prosjeku plaćene 5 posto manje, nego njihovi muški kolege. Najveće su razlike u Estoniji i Litvi gdje su žene plaćene 10, odnosno 11 posto manje nego muški kolege na istoj poziciji.

S obzirom na poziciju, najveće su razlike na menadžerskom nivou, gdje su u Hrvatskoj žene plaćene 17 posto niže od muških kolega, odnosno žene na poziciji top menadžmenta u prosjeku imaju plaću veću od 11.600 kuna dok muškarci na istim pozicijama u prosjeku imaju više od 14.000 kuna.

Razlike najmanje na početku karijere

Muškarci i žene imaju iste mogućnosti u trenutku kada završe školovanje, pokazuje istraživanje. Muškarci su međutim, skloniji odlučnijem pristupu prilikom pregovaranja oko plaće: analize servisa PayLab i MojaPlaća pokazuju da muškarci imaju viša očekivanja od plaće od žena i to za 14 posto.

Općenito, razlika plaća žena i muškaraca najveća je u dobi između 35 i 44 godina, a to je rezultat rodiljnog i roditeljskog dopusta u koje vrijeme žene karijeru stavljaju na čekanje dok muškarci napreduju. Tu razliku po povratku s dopusta žene teško ili nikada ne nadoknade.

U Hrvatskoj je razlika u plaćama žena i muškaraca najveća u dobi od 45 do 54 godine, kada ta razlika iznosi 13 posto u korist muškaraca. Najmanja razlika je na početku karijere, u dobi do 34 godine, kada žene u prosjeku imaju 10 posto nižu plaću od muških kolega.

(Hina)