ZAGREB, 8. ožujka 2017. (Hina) – Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je natječaje za prodaju manjinskih vlasničkih udjela države u više od 40 tvrtki, među kojima su Aquae Vivae iz Krapinskih toplica, porečka Agrolaguna, krapinski Krateks, zadarska Maraska, Sportske novosti, i dr. 

CERP tako poziva potencijalne kupce da do 24. ožujka iskažu interes za kupnju 8.270 dionica koje čine 14,14 posto udjela u porečkoj tvrtki za vinogradarstvo, maslinarstvo i stočarstvo Agrolaguna, čija je nominalna vrijednost 20,67 milijuna kuna.

Riječ je o dionicama koje su u vlasništvu HZMO-a, a može se kupiti samo cijeli paket dionica. Pisma interesa potencijalni kupci trebaju dostaviti do 24, ožujka, nakon čega će se provesti procjena vrijednosti društva, temeljem koje će CERP donijeti odluku o početnoj cijeni, uvjetima i načinu prodaje te će investitore pozvati na neposrednu prodaju.

Na isti način prodaje se i 27 dionica, odnosno 0,19-postotni udio u vodenom parku Aquae Vivae u sklopu Krapinskih toplica, čija je nominalna vrijednost 51,3 tisuće kuna. Dionice su sada u vlasništvu države, a zainteresirani kupci svoja pisma kojima iskazuju interes za kupnju cijelog paketa dionica moraju CERP-u dostaviti do 31. ožujka.

Tog datuma istječe i rok za iskazivanje interesa za kupnju 299 dionica zagrebačke građevinske tvrtke GOI d.d. Riječ je o 10,83 postotnom vlasničkom udjelu nominalne vrijednosti od 568 tisuća kuna, a koje su trenutno u vlasništvu države.

Osim dionica tih triju tvrtki, za koje će se provesti postupak neposredne prodaje, CERP je oglasio i prodaju manjinskih udjela u 40 tvrtki kroz javno nadmetanje. Potencijalni investitori trebaju svoj interes iskazati pismom do 16. ožujka, nakon čega će se provesti javno nadmetanje po cijeni, uvjetima i načinu koji CERP odredi.

Na taj način CERP prodaje npr. 0,001 postotni udio u Glasu Slavonije, 0,07 posto Hotela Njivica, 0,07 posto krapinskog Krateksa, 0,01 posto zadarske Maraske, 7,94 posto zadarskog Narodnog lista, 0,09 posto Oriolika, 9,8 posto OTV – Otvorene televizije, 0,01 posto PPK Karlovačke mesne industrije, 0,02 posto RIO Riječke industrije odjeće, 0,27 posto Solane Pag, 0,07 posto Sportskih novosti, i dr.

(Hina)