ZAGREB, 8. ožujka 2017. (Hina) – U Hrvatskoj je 30-ak posto tvrtki u vlasništvu ili suvlasništvu žena poduzetnica, znatno više nego prije deset godina, kada ih je bilo između 7 i 10 posto, rečeno je u srijedu na Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, koji se održava u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma.

Organizatorica kongresa, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić, ohrabrena je podatkom da je u vlasništvu ili suvlasništvu poduzetnica trećina hrvatskih tvrtki.

„Prije deset godina poduzetnice su bile vlasnice tek 7 do 9 posto ovdašnjih tvrtki. To je pokazatelj da doista idemo kvalitetnim uzletom i nadam se da ćemo postati primjerom ne samo za jugoistočnu Europu, već i za cijeli stari kontinent“, rekla je Dropulić.

Međutim, ukazala je na činjenicu da su žene u mnogim zanimanjima potplaćenije od muškaraca.

„Dan žena prigoda je da podsjetimo na tu diskriminaciju, a bez obzira što smo u 21. stoljeću, to se osjeća i u Hrvatskoj. Ovaj skup pokazat će snagu žena na realnom tržištu, u ekonomskom sektoru“, navela je Dropulić, dodavši kako bi kongres trebao pomoći umrežavanju i povezivanju poduzetnica jugoistočne Europe. Naglasila je i kako radni dan poduzetnica nerijetko traje 12, 14 ili 16 sati.

Čestitajući prisutnima Dan žena, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako se nada da će aktualna hrvatska Vlada uskoro potpisati Istanbulsku konvenciju, koju je prihvatila i EU, o zaštiti žena od nasilja. Ta bi konvencija ženama i djevojkama zajamčila pravo na život bez nasilja, istaknuo je.

Rekao je i da se žene poduzetnice prilikom pokretanja posla često suočavaju s više prepreka nego muškarci. „Poštujem i uvažavam žene ne samo riječima nego i djelima. Pola mojih suradnica je ili u predstavničkom tijelu gradske skupštine ili u gradskoj upravi, i to na isturenim pozicijama. Žene se znaju izborit za dio svog neba“, naglasio je Bandić.

Po njemu, žene su u četiri područja bolje od muškaraca – poduzetnije su od njih, istrajnije, povjerljivije odnosno odanije te korektnije.

Po riječima direktora hrvatskog Ureda Zaklade Konrad Adenauer Michaela A. Langea, Njemačka pridaje osobitu pažnju poduzetnicama, pogotovo u malim i srednjim tvrtkama. Žene poduzetnice, kazao je, čvrsti su stupovi koji pridonose rastu gospodarstva.

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe okupio je 650 poduzetnica, u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra i Grada Zagreba. To najveće poslovno okupljanje poduzetnica iz devet država jugoistočne Europe održava na Međunarodni dan žena, a zamišljen je kao platforma za razmjenu iskustava, stvaranja poslovnih kontakata, kao i povezivanja i unaprjeđenja poslovne mreže poduzetnica.

(Hina)