Kamate na oročenu štednju, tradicionalno najpopularniji vid štednje u Hrvata, već godinama donose vrlo tanku kamatu koja se spušta vrlo blizu nule. Oni mrvicu skloniji riziku ulažu novac u otvorene investicijske fondove, kojima također upravljaju banke i investicijska društva. Ti fondovi, sukladno dosadašnjim kretanjima na svjetskim tržištima, imaju odličnu godinu i neki od njih donose stvarno solidan prinos na uloženo

Prema podacima portala Hrportfolio, koji prati kretanja na fondovskom tržištu u Hrvatskoj, domaći igrači dobro jašu na valu globalnih burzovnih kretanja i svojim ulagačima daju solidne prinose.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Neven

Najrizičnija vrsta investicijskih fondova, dionički fondovi, s obzirom na tržišna kretanja nadmašuju svu konkurenciju i to s velikom razlikom. Pet najboljih fondova od početka godine svojim je ulagačima donijelo prinose od 14 do 22,75 posto, a poneki su u proteklih 12 mjeseci na ulog donijeli i više od 32 posto zarade.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Neven

Mješoviti fondovi, kao što im sam naziv govori, kombiniraju ulaganja u dionice, obveznice i ostale brzo unovčive vrijednosne papire te su za stupanj ili dva, ovisno o strukturi portfelja, manje rizični od dioničkih fondova. Manje rizika znači i znatno manje zarade.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Neven

Obveznički fondovi u ovoj godini rade s nulom ili su čak na gubitku, što je također očekivano s obzirom na goleme programe otkupa državnih obveznica diljem svijeta zbog pandemije koronavirusa i kamatnih stopa blizu nule. Čisti obveznički i kratkoročni obveznički fondovi (ranije poznati kao novčani) nemaju dobru godinu, ali kao najkonzervativnija vrsta fondova oni i inače više služe čuvanju vrijednosti.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay