Teško da prođe tjedan bez vijesti kako se s tržišta povlači neki proizvod zbog pojave pesticida, sulfita ili nekog drugog oblika nesukladnosti, no čini se kako zahvale zbog brige o zdravlju potrošača najmanje trebamo uputiti domaćim inspekcijskim službama – a puno više Slovencima, Nijemcima i ostalim državama Unije.

Do tog zaključka dolazi se analizom godišnjeg izvješća o sustavu brzog uzbunjivanja za hranu RASFF, a u koji države članice dojavljuju kada unutar svojih granica detektiraju hranu opasnu po zdravlje.

A taj 40-ak stranica dugački dokument za 2020. godinu otkriva kako je Hrvatska četvrta u nizu država s najmanjim brojem otkrivenih slučajeva – naše inspekcijske službe lani su u RASFF dojavile tek 21 notifikaciju – dok su naši susjedi Slovenci to učinili čak 40 puta, Talijani čak 297, Bugari 215, Poljaci 185…

Iz izvješća koja je do kraja 2017. godine objavljivalo Ministarstvo poljoprivrede vidi se kako su inspekcije 2011. uzele 21.670 uzoraka, potom brojke tri godine kasnije padaju na njih samo 13.161 da bi do 2017. narasle na nešto malo iznad 19 tisuća.

Nakon te godine više nije moguće pronaći izvješća koja bi na jednom mjestu objedinjavala brojke o uzorkovanjima hrane.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore upozoravaju kako su uvjereni da su kontrole hrane u Hrvatskoj slabije nego u drugim zemljama Unije, i to ponajviše robe koja u Hrvatsku pristiže iz uvoza, dok su domaći proizvođači podvrgnuti rigoroznim i strogim nadzorima.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay