CIJENE goriva posljednjih mjesec dana rapidno rastu, posljednje takvo poskupljenje na snazi je od ponoći, kad je litra dizela poskupjela za čak 40 lipa, a benzina za 26 lipa. Kad gledamo u posljednjih tjedan dana, to je poskupljenje od gotovo jedne kune po litri dizela. Naime, prošli je utorak također poskupjelo gorivo i tako probilo granicu od 11 kuna po litri. Benzin je prošli tjedan poskupio za 22 lipe, a dizel za 28 lipa po litri.

Robert Fabek, voditelj Odjela za energetsko i klimatsko planiranje u Energetskom institutu Hrvoje Požar, za Index je rekao da nitko ne može dati jednoznačan odgovor hoće li se rast nastaviti još mjesec, ili će se takav rast cijena goriva nastaviti do proljeća.

“Ako govorimo o cijeni naftnih derivata, vidljivo je zadnjih nekoliko dana da se ta cijena na svjetskom tržištu drži na istoj razini ili blago raste. Ova cijena nije tako drastično povećana u zadnjih mjesec dana u odnosu na cijene električne energije. No mi vidimo taj porast u većem obimu jer se još obračunavaju trošarine na dizel i benzin, pa je poskupljenje još izraženije”, rekao je Fabek za Index.

Hoće li cijena derivata padati, teško je, kaže, prognozirati.

“Visoke cijene nafte odgovaraju EU”

Navodi da država možda može utjecati na smanjenje trošarina, ali na smanjenje poreza teško.

“Hoće li se država odreći trošarina, teško je reći. To ovisi o financijskom stanju države. Na raznim ekonomskim skupovima je u posljednje vrijeme najavljen porast inflacije, porast svih cijena, kao i kamatnih stopa. Najavljeno je poskupljivanje kredita i svih ostalih sredstava za vođenje poslovanja, što smanjuje mogućnost države da intervenira i smanji trošarine”, istaknuo je.

Dodaje i da visoke cijene odgovaraju izvoznicima nafte, ali u ovom trenu odgovaraju i EU.

Za kraj se valja podsjetiti na najave Europske komisije od ovog ljeta, kad su izjavili da se do 2035. planira kompletno prijeći isključivo na električna vozila.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay