Na azijskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno jer razvoj situacije u većini gospodarstava u svijetu ne podržava rizičnije investicije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6:30 u minusu 0.4 posto.

Uz to, ulagače zabrinjava situacija u Europi, gdje bi energetska kriza mogla izazvati recesiju. Njemačka je tijekom vikenda objavila planove o potrošnji 65 milijardi eura kako bi zaštitila građane i kompanije od rasta troškova, dok su Finska i Švedska ponudile financijska jamstva kako bi energetske kompanije održale otvorene.

Dolar najjači u 20 godina, cijene nafte porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, nakon rasta tri tjedna zaredom, pa je dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 110.08 bodova, dok je u petak navečer iznosio 109.50 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 140.12 na 140.20 jena, novu najvišu razinu u 24 godine. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0.9903 dolara, blizu najniže razine u 20 godina.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon prošlotjednog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1.75 dolara, na 94.75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1.65 dolara, na 88.50 dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay