Bilo je to poput epizode špijunskog trilera “The Bureau”. Visokopozicionirani francuski obavještajac poznat samo kao “Henri M” poslan je u Peking, gdje se zaljubio u veleposlanikovu prevoditeljicu te je neprijateljima počeo slati korisne obavještajne informacije koje su bile klasificirane kao tajna. Nedugo nakon toga opozvan je, vratio se u Francusku, te je 2020. osuđen na osam godina zatvora zbog odavanja informacija stranoj državi.

Pritom, kako javlja Financial Times, zločin je počinjen prije gotovo dva desetljeća. Njegov kolega Pierre-Mare H, koji je u Kini radio do 2017., dobio je 12 godina zatvora.

Drastične kazne dio su francuske odluke da se ekstenzivnim suđenjem otkriju zlodjela, ali ista reflektira i rastući europski strah da kineske špijunske i kontraobavještajne službe predstavljaju sve veću prijetnju Europi, veću i od one koja stiže iz Rusije.

“Kineski obavještajci nisu ništa manje opasni. Štoviše, njihove špijunske operacije sada su i bolje nego ruske”, potvrdio je bivši visoki dužnosnik američke CIA-e za Europu.

Financial Times ističe kako je Kina već čuvena po svojim naprednim cyber napadima, poput napada na Microsoft 2021. kada je ugroženo 30.000 organizacija diljem svijeta, a dokazano je da je napad izvela grupa pod pokroviteljstvom službenog Pekinga. Kina je, naravno, odbacila te optužbe. No, i način prikupljanja podataka direktnim ljudskim djelovanjem na terenu (HUMINT) sve je napredniji, što je na Zapadu protumačeno kao znak za uzbunu.

Tako jedna procjena govori da se šteta od industrijske špijunaže koju provodi Kina prema američkim tvrtkama cijeni na oko 600 milijardi dolara godišnje, a EU smatra da su te operacije EU koštale 50 milijardi dolara godišnje, ali i gubitak više od 670 tisuća radnih mjesta.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay