Zadnjih četiri desetljeća, zapadni proizvođači automobila ostvarivali su odlične rezultate u prodaji na kineskom tržištu koje je privlačila kvaliteta stranih marki. Zbog toga je tamošnja prodaja donijela znatan dio prihoda i planova rasta europskih i američkih proizvođača automobila, ali se kineski kupci u sve većoj mjeri odmiču od tradicionalnih automobila na benzin i dizel prema električnim vozilima, objavio je Bloomberg.

Domaći proizvođači sada kontroliraju velik dio prodaje novih električnih vozila, a globalni divovi poput Volkswagena ili BMW-a zbog toga su u opasnosti od zaostatka na najvećem svjetskom tržištu električnih vozila. Zanimljivo je da su domaći proizvođači automobila činili gotovo 80 posto prodaje električnih vozila u prvih sedam mjeseci ove godine, prema podacima Udruženja kineskih osobnih automobila (PCA)

Domaći proizvođači vodeći u ‘električnoj revoluciji’

Makar je dugogodišnji BYD Co. iza kojeg stoji Berkshire Hathaway Inc. Warrena Buffetta i dalje vodeća kompanija, novi igrači poput Xpeng Inc. i Hozon New Energy Automobile Co. koji su izvan Kine nepoznati – sada prodaju više od VW-ovih dvaju kineskih zajedničkih investicija. Promjene dolaze u trenutku kada se kinesko tržište automobila bliži električnoj revoluciji koju, čini se, prihvaćaju i potrošači. Više od 25 posto novih automobila prodanih u srpnju bili su električni, ali oni uključuju i plug-in hibride te kompletno električne automobile na baterije. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay