FBI je izdao Obavijest o javnim uslugama (Public Service Announcemen – PSA) u vezi s sve većim aktivnostima kibernetičkog kriminala u okruženju DeFi-ja (decentraliziranih financija). FBI upozorava ulagače da pažljivo biraju DeFi protokole s kojima se odluče koristiti, navodeći posebne ranjivosti zbog njihove (česte) prirode otvorenog koda.

Iako je transparentan, open-source otvara mogućnosti sigurnosnih propusta koje kibernetički kriminalci mogu iskoristiti. Zbog količine novca koja se premješta putem decentraliziranih razmjena (DEX), koje su 2021. prenijete u vrijednosti od oko bilijun dolara, postoji ogroman interes za exploitanjem.

Brojke FBI-a su zapanjujuće. Procijenjenih 1,3 milijarde dolara već je hakirano s tržišta kriptovaluta, pri čemu je 97% te vrijednosti uzeto iz DeFi sektora između siječnja i ožujka ove godine. FBI procjenjuje da to odgovara porastu od 72% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i porastu od 30% u odnosu na 2020.

Prema javnim podacima, preko 4 milijarde dolara izvučeno je iz kripto prostora tijekom cijele 2021. Izvještaj također izričito ukazuje na “crvotočine“, odnosno usluge koje premošćuju različite lance blokova kao preferirane točke napada. Nedavno je jedan takav servis, Ronin, hakiran za 625 milijuna dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay