U jeku energetske krize, mnogi su se okrenuli ulaganjima ili barem razmišljanju o ulaganju u obnovljive izvore energije. Najčešće je tu riječ o solarnoj energiji koja je svima na dohvat ruke, od velikih tvrtki i postrojenja pa do kućanstava. Mnoge Vlade danas svojim građanima preporučuju prelazak ili barem djelomični prelazak na solarnu energiju, pa se kao i u Hrvatskoj daju razno razne povlastice za one koji se odluče na takav potez. No, za prikupljanje solarne energije potrebni su, između ostalog i solarni paneli, a čini se da jedna zemlja drži tu priču pod svojom kontrolom.

Ta zemlja je, kako to često bude u zadnje vrijeme, Kina, koja posjeduje veliku većinu svjetskog opskrbnog lanca solarnih panela, kontrolirajući najmanje 75 posto svake pojedine i ključne faze proizvodnje i obrade solarnih fotonaponskih panela.

Slabašni SAD i EU

Nakon Kine, sljedeća vodeća nacija u proizvodnji solarnih panela je Indija, koja čini 3 posto proizvodnje solarnih modula i 1 posto proizvodnje ćelija. Indija se inače obavezala kako će od 2030. godine proizvoditi 280 gigavata od solarne energije (trenutno su na 57,9 GW) te je u tu svrhu dodijelila 2,6 milijardi dolara kako bi se pomoglo domaćoj proizvodnji solara.

Dok Europa i Sjeverna Amerika čine više od jedne trećine globalne potražnje za solarnim panelima, samo tri posto solara se proizvodi u SAD-u i u EU.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay