ZAGREB, 15. siječnja 2017. (Hina) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošloga tjedna, drugog zaredom, jer novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump još nije objavio detalje o politikama koje kani voditi.

Tečaj eura prema dolaru porastao je prošloga tjedna 1,05 posto, na 1,0640 dolara, odmaknuvši se dodatno od 1,0364 dolara, najniže razine od siječnja 2003. godine, na koju je skliznuo na samom početku ove godine.

U odnosu na japansku valutu, cijena je dolara, pak, prošloga tjedna potonula 2,10 posto, na 114,50 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 0,7 posto, na 101,20 bodova.

Od 8. studenoga, kada je Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, taj je indeks porastao više od 4 posto, a početkom ove godine dosegnuo je 103,82 boda, najvišu razinu od prosinca 2002. godine.

Dolar je jačao na krilima optimizma ulagača da će politike o smanjenju poreza, povećanju fiskalne i potrošnje na infrastrukturu, koje je Trump najavljivao u izbornoj kampanji, dodatno potaknuti gospodarstvo, ali i rast inflacije.

Zbog toga se, pak, ove godine očekuje povećanje kamata Feda čak u tri navrata, nakon što je u prosincu povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

No, posljednjih desetak dana dolar je izgubio na zamahu jer Trump još nije objavio detalje o tome kakve politike u vezi gospodarstva kani voditi.

“Posljednjih dana ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama. Jednostavno nedostaju informacije o Trumpovim planovima u vezi fiskalnih poticaja, porezne reforme i smanjenju regulacija”, kaže Karl Schamotta, direktor valutnog odjela u tvrtki Cambridge Global Payments.

(Hina)