ZAGREB, 15. siječnja 2017. (Hina) – Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,4 posto, na 19.885 bodova, a S&P 500 0,1 posto, na 2.274 boda. Nasdaq indeks porastao je, pak, 1,0 posto, na rekordna 5.574 boda.

Od 8. studenoga, kada je Donald Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je više od 6 posto, jer je Trump najavio smanjenje poreza, povećanje fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, te labavljenje regulacija u pojedinim sektorima.

To bi trebalo potaknuti rast američkog gospodarstva, no Trump još nije objavio detalje svojih planova, pa je na tržištu prošloga tjedna vladao oprez dok se čeka njegova inauguracija 20. siječnja.

Ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije i zbog toga što slijedi sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća, koja će pokazati kakva je situacija u korporativnoj Americi i to će idućih tjedana najviše utjecati na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle za 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što bi bio najveći rast zarada u posljednje tri godine.

“Zarade su ključne za uspon tržišta, a sezona objava rezultata počela je prilično dobro”, kaže Mike Baele, direktor u Private Client Reserve of U.S. Bank.

U petak je, naime, nekoliko banaka izvijestilo o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Međutim, istoga dana pod pritiskom se našao trgovački sektor jer je objavljeno da je promet u trgovini na malo u prosincu u SAD-u porastao manje nego što su analitičari očekivali.

Na europskim su burzama, pak, prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,8 posto, na rekordnih 7.337 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,3 posto, na 11.629 bodova, a za toliko je porastao i pariški CAC te dosegnuo 4.922 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 0,9 posto, na 19.287 bodova.

(Hina)