ZAGREB, 8. siječnja 2017. (Hina) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna blago oslabio, no tek nakon što je u prvom dijelu tjedna njegova vrijednost prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u 14 godina.

Tečaj eura prema dolaru ojačao je prošloga tjedna 0,15 posto, na 1,0530 dolara, odmaknuvši se od 1,0364 dolara, najniže razine od siječnja 2003. godine, na koju je nedavno skliznuo.

U odnosu na japansku valutu, cijena je dolara, pak, na tjednoj razini ostala gotovo nepromijenjana, na 116,95 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 0,4 posto, na 101,92 boda, nakon što je polovicom tjedna dosegnuo 103,82 boda, novu najvišu razinu od prosinca 2002. godine.

Početkom prošloga tjedna dolar je jačao zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta američkog gospodarstva, kao i na krilima optimizma ulagača da će najavljene politike novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne i potrošnje na infrastrukturu dodatno potaknuti gospodarstvo, ali i rast inflacije.

Zbog toga se, pak, ove godine očekuje povećanje kamata Feda čak u tri navrata, nakon što je u prosincu povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

I dok će Fed ubuduće zaoštravati monetarnu politiku, japanska i europska središnja banka još će neko vrijeme voditi izuzetno labavu monetarnu politiku i držati kamatne stope na rekordno niskim razinama.

No, u drugom dijelu tjedna dolar je izgubio na zamahu jer su se među tržišnim sudionicima javile određene sumnje u pogledu njegova daljnjeg jačanja, barem u razdoblju prije inauguracije Donalda Trumpa.

“Neki sudionici tržišta smatraju da je uzlet koji se povezuje s Trumpom već okončan. Drugi su, pak, mišljenja da će pravi uzlet tek početi nakon što Trump preuzme dužnost”, kaže Kyosuke Suzuki, direktor valutnog odjela u banci Societe Generale.

(Hina)