ZAGREB, 8. siječnja 2017. (Hina) – Na svjetskim su burzama u prvom tjednu nove godine cijene dionica porasle, ponajviše na Wall Streetu, koji je u zamahu još od pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,0 posto, na 19.963 boda, dok je S&P 500 skočio 1,7 posto, na rekordnih 2.276 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na rekordni 5.521 bod.

Osim što su S&P 500 i Nasdaq indeks skočili na rekordne razine, u petak je u jednom trenutku Dow Jones po prvi puta u povijesti dosegnuo 19.999 bodova, no kasnije je skliznuo na niže razine.

Tako je nastavljen uspon cijena dionica temeljen na optimizmu ulagača da će Trumpovi planovi o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje, ulaganjima u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast gospodarstva.

“Uspon tržišta je razumljiv jer su ulagači optimistični u vezi gospodarskih poticaja koje je Trump obećao kada uđe u Bijelu kuću”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci o zapošljavanju u SAD-u, koji su nešto slabiji nego što su analitičari očekivali, ali pokazuju da je tržište rada i dalje u dobroj formi.

Uz to, idućega tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi trebala pokazati da se situacija u korporativnoj Americi poboljšava.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle za 6,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, kada su zarade bile pod pritiskom slabosti energetskog sektora zbog niskih cijena nafte.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,95 posto, na rekordnih 7.210 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,02 posto, na 11.599 bodova, a pariški CAC 0,96 posto, na 4.909 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 1,8 posto, na 19.454 boda.

(Hina)