Kina ima američkih obveznica u vrijednosti većoj od tisuću milijardi dolara i ako ih se počne rješavati, to bi omogućilo Pekingu da makne dolar s mjesta najpoželjnije svjetske valute

Napet je bio kraj prošlog tjedna američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Ne samo da je postojala mogućnost da neće moći ostvariti svoj ambiciozni plan obnove infrastrukture vrijedan dvije tisuće milijardi dolara, već je zbog golemog duga postojala mogućnost da Sjedinjene Države uđu u tzv. default. Odnosno u situaciju u kojoj više neće moći otplaćivati svoje dugove.

U posljednji je tren u petak izglasano povećanje dopuštenog limita zaduživanja države, što će omogućiti da SAD plaća svoje obveze još do prosinca. Da se to nije dogodilo, vjerojatno bi nastupio tzv. default.

Nikada u povijesti Sjedinjene Države nisu izgubile sposobnost podmirivanja vlastitih obveza. Da se to dogodi, američki mediji mahom navode da bi nastupio skok kamata, a kasnile bi mirovine i socijalna pomoć za 50 milijuna Amerikanaca koji od tih prihoda žive. Isto bi se u tom slučaju moglo dogoditi i s američkom vojskom.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay