Ako bi nekoga danas mogli nazvati kraljem Wall Streeta, onda je to u svakom slučaju Larry Fink, osnivač i prvi čovjek BlackRocka. Očekuje se da će BlackRock po objavi kvartalnih rezultata 13. listopada postati prva investicijska kuća koja će imati pod upravljanjem 10 tisuća milijardi dolara, piše Jutarnji list.

Kako bi se shvatilo tu samu po sebi nevjerojatnu brojku, valja reći kako je to iznos jednak vrijednosti ukupne imovine kojom globalno upravljaju svi ostali hedge fondovi te private equity i venture capital industrija. Drugim riječima, s obzirom na razinu utjecaja koju ima zbog iznosa kojima upravlja njegova investicijska kuća, Fink je jedan od najvažnijih ljudi današnjice, računajući i državnike.

Inače, i u uvjetima pandemije BlackRock je imao vrlo robusne rezultate. Imali su 81 milijardu neto novih primitaka te 32-postotni rast prihoda godinu na godinu Uz to, uspjeli su realizirati 37-postotno povećanje operativnog prihoda godinu na godinu.

BlackRock investira novac u ime umirovljenika koji štede za mirovinu, upravlja financijskom imovinom superbogataša, ali i sredstvima država i njihovih nacionalnih fondova. BlackRock je danas jedan od većih dioničara u svakoj bitnijoj američkoj kompaniji. Jedan je od najvećih zajmodavaca tvrtkama i vladama raznih zemalja, dok njihova tehnološka platforma Aladdin osigurava povezivanje globalne investicijske industrije. BlackRock upravlja mirovinskim ulaganjima za 35 milijuna Amerikanca.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr