Mnogi se Splićani, a pogotovo oni s adresom u centru grada gdje se nalazi dobar dio turističkih sadržaja, ovih dana, osim s gužvama nose i s neugodnim ponašanjem gostiju čiji se profil kroz godine na očigled promijenio.

U svakodnevnim se komentarima situacije često spominju izazovi poput: očuvanja života u Palači, UNESCO-ve zaštite i strategije razvoja turizma pa tako svako malo isplivaju i očekivanja vezana za Plan upravljanja starom gradskom jezgrom grada Splita. Riječ je o dugo očekivanom strateškom dokumentu koji nastaje u sklopu EU projekta “Palača života-grad mijena”, s rokom završetka do kraja ove godine, a čija je prva verzija upravo ovih dana poslana Gradu na razmatranje.

Odgovor na pitanje da li ovaj dokument ima potencijal donijeti očekivane promjene, te čemu se uopće možemo nadati i koja je u svemu uloga građana potražili kod Ivane Katurić čija je tvrtka “Urbanex” zadužena za njegovu izradu, i Jukke Jokilehto, jednog od ključnih stručnjaka tima, koji je u svom dosadašnjem radu sudjelovao u nizu planova upravljanja povijesnim urbanim cjelinama upisanima na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Krenimo od aktualne situacije, koja je uloga Plana kod turističkog pozicioniranja destinacije, kao i kod načina na koji se destinacija nosi s turizmom?

IVANA: Plan upravljanja prvenstveno služi za definiranje modela upravljanja svjetskim dobrom i kontaktnim područjem, u tom kontekstu ključno je pitanje integriteta dobra, odnosno što to štitimo. U slučaju Splita štitimo i kontinuitet života u gradu. Dakle, bitno je upravljanje svim aspektima lokaliteta – od poboljšanja uvjeta života stalnih stanovnika, upravljanja turizmom i očuvanja fizičkih struktura. Dugo se godina fokus je bio na zaštiti izgrađenih struktura, danas znamo da zaštita integriteta i autentičnosti lokaliteta nadilazi izgrađeni okoliš i da je najteže zadržati kontinuitet živog grada na područjima povijesnih jezgri mediteranskih gradova.

Cijeli članak i ostala pitanja možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay