VLADA, HNB i trinaest banaka potpisali su memorandum o novim pravilima prekoračenja po tekućem računu. Radi se o bankama koje odobravaju prešutno prekoračenje. Memorandum omogućuje prelazak s “prešutno prihvaćenih” na “dopuštena prekoračenja” za gotovo milijun i osamsto tisuća potrošača kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje.

U objavi piše da će prelaskom na dopuštena prekoračenja svim potrošačima biti zajamčena niža cijena korištenja prekoračenja te postupna otplata duga u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja. Budući da se ova promjena odnosi na polovicu Hrvata, nova pravila pojasnio je za HRT viceguverner HNB-a Bojan Fras.

Bojan Fras kazao je u emisiji Studio 4 kako se na memorandumu radilo gotovo godinu dana, a potreba za njim ukazala se nakon nekoliko prigovora potrošača zatečenih činjenicom da su njihova dopuštena prekoračenja prenesena u prešutna prekoračenja.

“Proveli smo šire istraživanje i utvrdili da su banke od 2018. nadalje masovno migrirale svoje korisnike tekućih računa i njihove minuse iz dopuštenih prekoračenja na prešutna prekoračenja”, rekao je. Razlika između te dvije vrste prekoračenja, objašnjava Fras, jest da se dopušteno prekoračenje ugovara otvaranjem tekućeg računa.

“Bolja zaštita potrošača”

“Ono bolje štiti potrošače i omogućava im puno bolju informiranost o sadržaju njihovog odnosa s prekoračenjem te je jeftinije za potrošače od prešutnog prekoračenja, jer se na dopušteno prekoračenje primjenjuje ograničenje efektivne kamatne stope koja je sada temeljem zakona 7.31%. Kod prešutnih ne postoji takvo ograničenje, postoji samo ograničenje maksimalne nominalne kamatne stope od 7.97%, ali na to se još dodaju bankovne naknade. Potrošači koji koriste prešutna prekoračenja u prosjeku plaćaju od 2 do 3 posto višu efektivnu kamatnu stopu u odnosu na one u zoni dopuštenog prekoračenja”, objašnjava.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay