Više nije zabranjeno autobusnim prijevoznicima u međunarodnom prijevozu da prevoze putnike na međudestinacijama u RH.

Hrvoje Meštrović, predsjednik Koordinacije, kaže da su iznenađeni i zbunjeni ovom promjenom jer da im je još u travnju iz resornog ministarstva potvrđeno da će kabotaža i dalje biti zabranjena, a isto tako upozorava da je nejasno tko je ovu odluku donio i kojim aktom jer se radi o svojevrsnom non-paperu koji je objavljen na stranicama Ministarstva bez ikakvog zaglavlja i potpisa.

Zbilja ne znam kakvom logikom se donositelj ove odluke vodio i zbog toga smo tražili hitan sastanak s resornim ministrom Olegom Butkovićem u utorak. Ovo će donijeti dodatni kaos na tržište autobusnog prijevoza.

Nova pogodnost ide isključivo na ruku stranim prijevoznicima koji će sada moći usput, uz svoj glavni fokus na međunarodnom prijevozu, ostvariti i dodatni prihod na hrvatskom tržištu te tako davati niže cijene karti. Problem je što će oni voziti prema svojim planovima profitabilnosti, uglavnom tijekom turističke sezone, a postojeći prijevoznici u Hrvatskoj voze stalno.

Zbog dolaska ovakve nelojalne konkurencije će mnogi prijevoznici doći u probleme što će dovoditi do otpuštanja, ukidanja linija i propasti pa u konačnici više nitko neće voziti tijekom zime te linije ili će ih država morati nekom jako izdašno subvencionirati”, pojašnjava Meštrović.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay