Pretpostavka za daljnji razvoj marina je preobrazba u ‘plutajuće morske resorte‘ i udaljavanje od funkcije parkirališta za brodove

Prošla je godina bila izrazito teška. Vlada RH je pravovremeno reagirala i zahvaljujući njenim kriznim mjerama, očuvali smo likvidnost i radna mjesta. S druge strane, nautičke tvrtke trenutno su „na aparatima“ i nemaju dovoljno sredstava za ulaganja u razvoj pa nam prijeti zastarijevanje i opadanje kvalitete.

Marinama je pak pretpostavka daljnjeg razvoja preobrazba u „plutajuće morske resorte“ i udaljavanje od funkcije parkinga za brodove. „Preduvjet tome je novi Zakon o pomorskom dobru odnosno njegove izmjene kojima bi se riješila i pravna nesigurnost i neizvjesnost koju imaju postojeći koncesionari, ali i stvorili preduvjeti za nove investicije i razvoj te povećanje kvalitete usluge“, objašnjava potpredsjednik HGK.

Ne smijemo zaboraviti ni na jedan mali, ali standardima kvalitete iznimno atraktivan segment nautike, male brodare i mini kruzere koji su pretrpjeli ogromne štete zbog ovisnosti o avio destinacijama. Za njih u budućnosti moramo riješiti infrastrukturu koja ne prati njihove potrebe, od remonta do novih vezova i luka.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay